Coca de llardons

La coca de llardons és un dolç fet a base d’ous, sucre, farina, llardons i pinyons, que tradicionalment es menja a l’època de carnestoltes –a partir del Dijous Gras o Dijous Llarder– i que ajuda a encarar el període de dejuni de la Quaresma.

Abans, de coques de llardons només se'n trobaven els dies previs a la Quaresma, sobretot a partir del Dijous Gras, dies de plats greixosos i d’excessos gastronòmics. Però avui se’n troben tot l’any i formen part de la gran varietat de dolços de les festivitats populars més viscudes, com ara Sant Joan o Sant Pere. Les coques de llardons solen anar acompanyades de vi dolç, moscatell, malvasia o cava.

 

Elaboració

Ingredients: 4 ous, 100 g de sucre, 200 g de llardons, 1/2  kg de farina, 100 g de pinyons, 100 g de llevat premsat, 20 dl d’oli, una copa d’anís dolç i aigua.

Barregeu 3 ous, l’oli, 100 g de sucre i el llevat desfet amb una mica d’aigua tèbia.
Afegiu-hi la farina a poc a poc, fins a formar una pasta homogènia.
Barregeu-hi els llardons esmicolats i l’anís.
Esteneu la pasta en una plata untada amb oli.
Pinteu-la amb ou batut i escampeu-hi els pinyons i la resta del sucre per sobre.
Deixeu-ho reposar perquè fermenti i s’espongi.
Poseu la coca al forn a uns 180 ˚C uns 25 minuts.

Enllaços i material relacionat

Enllaços i material relacionat

Recepta Coca de llardons. Fundació Institut Català de la Cuina i de la Cultura Gastronòmica.