Canelons

Els canelons són una menja típica barcelonina. Per elaborar-los cal farcir làmines rectangulars de pasta amb carn, peix o verdures; després es cobreixen amb salsa beixamel i es gratinen amb formatge.

De canelons, se'n mengen tot l’any, però són típics de la festivitat de Sant Esteve, en què s'aprofita la carn del rostit que ha sobrat de l’àpat de Nadal. Aquesta és la diferència fonamental entre els canelons catalans i els italians: els d'ací es fan amb carn rostida, mentre que en els altres hi posen directament carn picada barrejada amb un sofregit.

En la gastronomia catalana, els canelons són un plat relativament recent; els hi van introduir els cuiners italians de la burgesia barcelonina a final del segle XIX, i a partir d’aquell moment es van començar a difondre amb gran èxit per tot el país i començaren a ser inclosos en receptaris.

 

Elaboració

Ingredients: 16 làmines de canelons, 200 g de cap de llom, 100 g de jarret de vedella, 200 g de pollastre, 2 fetges de pollastre, una ceba, 2 grans d’all, un tomàquet, un got de vi blanc, una branca de canyella, salsa beixamel, salsa de tomàquet, formatge ratllat, mantega, oli, sal, pebre i aigua.

En una olla amb aigua, sal i un raig d’oli, feu-hi bullir les làmines de canelons.
Refredeu-les, esteneu-les sobre un drap i assequeu-les.
Rostiu tota la carn salpebrada amb la canyella, els alls, la ceba i el tomàquet.
A mig rostir, feu-hi la reducció del vi.
Coleu el suc, retireu la branca de canyella i passeu-ho tot per la màquina de picar la carn.
Barregeu la farsa amb la beixamel i repartiu-la per sobre les làmines de canelons.
Emboliqueu els canelons, poseu-los en una placa de forn untada amb mantega. Afegiu la salsa de tomàquet a la beixamel i cobriu els canelons.
Poseu-hi per sobre el formatge ratllat i unes boletes de mantega.
Fiqueu-los al forn a 180 °C durant 15 o 20 minuts per escalfar-los i gratinar-los.

Enllaços i material relacionat

Enllaços i material relacionat

Recepta de Canelons. Fundació Institut Català de la Cuina i de la Cultura Gastronòmica