Festa major del Pi o de Sant Josep Oriol

Dates de celebració

Dates de celebració

El cap de setmana més acostat al 23 de març al barri del Pi

Diada: 23 de març

La festa major del barri del Pi, també coneguda per festa de Sant Josep Oriol, se celebra cada any pels volts del 23 de març a les places i carrers que envolten la basílica de Santa Maria del Pi.

És una festa breu però ben intensa, farcida d’activitats de cultura popular, diverses i per a totes les edats. Molts actes són protagonitzats pels Gegants del Pi, uns dels més antics de Catalunya: la primera referència d’en Mustafà i l’Elisenda data del 1601, i la de l’Oriol i la Laia, del 1780.

Durant tres dies s’escenifiquen la llegenda del sant i els atracaments del bandoler català Perot Rocaguinarda, que havia estat veí del barri i hi va deixar empremta. Entre més activitats, es destaquen la cercavila nocturna dels Gegants i Gegantons del Pi i la cercavila dels Oriols. I especialment la trobada de gegants, capgrossos i bestiari de diumenge, que amb un ball final clou tot un cap de setmana de celebracions.

Motiu

La festa ret homenatge a sant Josep Oriol, que va néixer i viure a la Ciutat Vella la segona meitat del segle XVII. Aquest sant, molt venerat al barri, va destacar-se per la dedicació als malalts i als pobres i també perquè era molt auster, fins al punt que arribà a ser conegut amb el sobrenom de Doctor Pa i Aigua.

Orígens

La festa de Sant Josep Oriol se celebra des del 1995, quan l’Associació d’Amics dels Gegants del Pi i els comerciants i veïns del barri van decidir de recordar la figura del sant amb un conjunt d’actes al voltant de la festivitat.

Sabies que...?

Sabies que...

L’any 2010, amb motiu del cinquantè aniversari de la recuperació dels Gegants i Gegantons del Pi, es van voler treure al carrer les figures originals, després de vint-i-cinc anys de mostrar-ne només les còpies. De llavors ençà, els gegants antics Mustafà i Elisenda surten una vegada l’any per inaugurar els actes festius amb un ball a la plaça. A continuació, l’Oriol i la Laia, els gegants petits originals, condueixen una cercavila pels carrerons del barri.

Sobre la festivitat

Actes a destacar

Pregó i remembrança del Miracle de les Monedes. L’inici de la festa inclou el pregó i l’explicació del miracle atribuït al sant, segons el qual anava tallant trossos de rave, que es convertien en monedes. L’acte s’acaba amb el repartiment de monedes de xocolata al públic.

Cercavila dels Oriols. Els gegants (homes) de la Ciutat Vella s’ajunten dissabte al matí per fer una cercavila pels carrers del barri fins a arribar a la plaça de Sant Josep Oriol, on fan una ofrena floral a la figura del sant.

Atracaments de Perot lo Lladre. El gegantó que representa el bandoler més popular del barri, acompanyat del seu seguici de músics i de gent del poble, fa un tomb pels carrers i entra a les botigues per robar duros de xocolata i repartir-los entre el públic que participa en l’activitat.

Trobada de Gegants de Sant Josep Oriol. Diumenge al matí els gegants amfitrions conviden companys seus del districte de la Ciutat Vella, de Barcelona i de tot Catalunya a fer una cercavila que recorre els carrers del Barri Gòtic i que s’acaba a la plaça de Sant Josep Oriol, on els balls de gegants són la cloenda de la festa.

Elements d'interès

Elements d'interès

El dissabte anterior a les festes, a la basílica de Santa Maria del Pi s'escenifica el Retaule de Sant Josep Oriol, una representació teatral vuitcentista que explica la vida del sant. Un centenar de persones, entre actors i músics, es vesteixen d’època per mostrar al públic la vida, els miracles, l’enterrament i la mort d’aquest sant que va ser rector de la parròquia.

Informació complementària

Organitzadors

Associació d’Amics dels Gegants del Pi i comerciants del barri.