Festa major del Guinardó
Dates de celebració
Dates de celebració
Mitjan maig al barri del Guinardó, districte d’Horta-Guinardó
El barri del Guinardó deu el nom al mas del segle XVII que dominava aquella zona. Actualment hi ha el Casal d’Entitats del barri, però la masia té una història llarga i plena de llegendes. Fins a final del segle XIX era una zona eminentment rural i plena de camps de conreu. De mica en mica, s’hi van construir cases d’una sola planta amb jardí. Com en la majoria de barris del districte, a la segona meitat del segle XX la fesomia del Guinardó va ser alterada per l’especulació urbanística i s'hi van construir grans blocs de pisos.
El Guinardó ha estat de sempre un barri amb una forta vida associativa, dinamitzada a partir dels anys setanta del segle passat. Tota aquesta activitat es nota en l’organització de la festa major, que va a càrrec d’una comissió especial de la Coordinadora d’Entitats del barri. S’hi fan tota mena d’actes destinats a tots els públics, com ara torneigs esportius, balls i concerts i activitats per a la gent gran i la mainada.
Orígens
Originàriament, la festa major del Guinardó es feia al voltant del 27 d’abril, dia de la Mare de Déu de Montserrat. Però, per motius de calendari i de la progressiva laïcització de la societat, es va traslladar al cap de setmana següent a l’1 de maig.
Sabies que...?
Sabies que...
Un dels capgrossos del districte d’Horta-Guinardó és dedicat a Antoni Roca, activista veïnal del barri. Va ser fet per l’artista cardoní Toni Mujal i s’estrenà per la festa major del 1985.