Festa major del Coll

Dates de celebració

Dates de celebració

Segona quinzena de setembre al barri del Coll, districte de Gràcia

Dates: Primera quinzena de juny

El barri del Coll s’estén al turó del mateix nom, que prové de l’església romànica del segle XI dedicada a la Mare de Déu del Coll. Antigament, havia estat zona de caça dels senyors feudals, primer, i amagatall de bandolers, més tard. Fins a la segona meitat del segle XX era una zona poc poblada, però la febre urbanística de la dècada dels seixanta es va acabar apoderant d'aquest territori tan costerut.

Des del 2015, el Coll ha reformulat la seva festa major, que se celebra al llarg de la primera quinzena de juny. La festa major també inclou un programa d’activitats molt complet, amb torneigs esportius, àpats populars, balls de festa major i festivals infantils. 

Motiu

La Mare de Déu del Coll és la patrona d’una ermita romànica que actualment és la parròquia del barri. Aquest temple va donar nom al turó on és construït i després, amb l’edificació de la zona, al nou barri que s’hi creà.

Orígens

La festa major del barri va estretament vinculada a l’antiga ermita de la Mare de Déu del Coll, coneguda també per la Font-rúbia. Data del segle XI i durant molts anys era un santuari de muntanya situat en un encreuament de camins entre les viles de Gràcia i Horta. A partir dels segles XVIII i XIX entrà en decadència, però en aquella època es va posar de moda de fer aplecs i fontades pels entorns. Així doncs, és molt probable que l’embrió de l’actual festa major fos l’aplec que es feia anualment per la diada de la patrona.

Fins l'any 2014, el Coll feia una festa major de quatre dies, que solia començar per la diada de l’Onze de Setembre i s’allargava fins al diumenge següent. S'aprofitava que el 13 de setembre és la diada de la Mare de Déu del Coll, i aquell dia es fa una ofrena floral a l’antiga ermita, avui convertida en parròquia del barri.

Sobre la festivitat

Actes a destacar

Ballada de gegants. Com a inici de les festes, se sol fer una cercavila protagonitzada pels Gegants del Coll, en Jordi i la Maria.

Havaneres. Els actes de la festa major es clouen amb una cantada d’havaneres seguida de rom cremat, al parc de la Creueta del Coll.

Informació complementària