Festa major del Clot – Camp de l’Arpa

Dates de celebració

Dates de celebració

Primera quinzena de novembre al barri del Clot i el Camp de l’Arpa, districte de Sant Martí

Diada: Sant Martí, 11 de novembre

El barri del Clot és el nucli urbà més antic del districte de Sant Martí. A l’edat mitjana era ple d’horts i conreus que proveïen la ciutat de Barcelona. En aquell temps l'indret també era famós pel Clotum Melis, un espai ple de ruscos d’abelles productores de mel que va acabar donant nom al barri. Al segle XIX la industrialització va transformar la fesomia del Clot, que va esdevenir un important nucli obrer. D’aquesta època daten moltes de les associacions, cooperatives, ateneus i entitats diverses que avui dia formen el teixit cultural del barri.

L’actual festa major, que se celebra en honor de Sant Martí, és un reflex de tot aquest passat. L’organitza la Federació d’Entitats del Clot - Camp de l’Arpa i totes les entitats del barri dedicades a la cultura popular hi tenen un pes molt important. Cal destacar-ne la jornada castellera que organitzen els Castellers de Barcelona, la cercavila gegantera, les exhibicions del Ball de Bastons i de l’Esbart Sant Martí i el correfoc dels Diables del Clot.

Motiu

Sant Martí va ser un dels sants més populars i amb més devoció durant l’edat mitjana. Se'n va començar a estendre el culte per tot Catalunya al segle XII i actualment és el sant que té més capelles i parròquies dedicades. Una altra bona prova de la popularitat d'aquest sant és la gran quantitat de pobles que fan ús d'aquest topònim al nostre país.

En el cas del Clot la festa major es vincula a l’actual parròquia de Sant Martí del Clot, que data de l’expansió demogràfica de final del segle XIX. Amb tot, el barri ha estat lligat tradicionalment a una altra parròquia també consagrada a Sant Martí i que dóna nom al districte: Sant Martí de Provençals.

Orígens

La història del Clot va vinculada estretament a la de la parròquia de Sant Martí de Provençals, de la qual sempre havia depès i que és l’embrió del districte. Pocs anys després del 1714, un edicte derivat del decret de Nova Planta va permetre a l’església de Sant Martí d'esdevenir parròquia i, per tant, es  desvinculà de Santa Maria del Mar. Aquest va ser el primer pas per a formar, en el curs dels anys, la vila de Sant Martí, que s’integrà de nou a Barcelona pel reial decret d’agregació del 1897.

Sabies que...?

Sabies que...

La Colla de Diables del Clot és una de les més veteranes de la ciutat: va néixer el 1977 gràcies a un grup de joves amb ganes de recuperar la cultura tradicional catalana. Van sortir a cremar per primera vegada a la festa major del barri d’aquell mateix any, la primera que va organitzar l’Associació de Veïns. En un primer moment eren vinculats al Centre Excursionista Sant Martí, però des del 1980 formen part de l’Orfeó Martinenc.

Sobre la festivitat

Actes a destacar

Matí de festa major. La família gegantera del Clot, els Gegants de Sant Josep de Calassanç, juntament amb més gegants convidats, recorren els carrers del barri el diumenge de festa major. La cercavila va a parar a la plaça de Valentí Almirall, on es llegeix el pregó i els membres del Ball de Bastons del Clot fan la seva exhibició.

Jornada castellera. Els Castellers de Barcelona són una colla que actua a tota la ciutat, però, com que tenen el local d’assaig al Clot, mantenen un vincle especial amb el barri. Per això el diumenge de festa major organitzen una jornada castellera petita on sempre participen colles de primera categoria.

Ball de rams. Durant la diada de Sant Martí a la tarda, una vegada acabat l’ofici major, l’Esbart Sant Martí s’encarrega d’executar el ball de rams a la plaça que hi ha davant la parròquia. En aquest cas la dansa no és participativa com en altres balls de rams que es fan a la ciutat, sinó que va a càrrec de totes les seccions de l’esbart dansaire.

Correfoc. Els actes de la festa major els tanca el correfoc que organitzen els Diables del Clot. Habitualment es fa el darrer diumenge de festa al vespre. Tot comença amb una tabalada seguida del correfoc al capvespre. Finalment, quan el recorregut s’ha acabat, es fa la lectura dels versots.

Elements d'interès

Elements d'interès

L’Orfeó Martinenc és una entitat fundada el 1910 per un grup de mestres que van voler crear una escola de cant coral. Com més hi creixia el nombre de cantaires, més s'arrelava l'orfeó al Clot i alhora, de mica en mica, va diversificar l’activitat. Avui dia és un equipament municipal integrat en la Xarxa de Cases de la Festa i compta amb catorze seccions, entre cant, música, dansa, teatre i grups d’imatgeria festiva i foc.