Festa major de Sants
Dates de celebració
Dates de celebració
Pròximament tota la informació de la Festa Major de Sants 2023.
Al voltant de la festivitat de Sant Bartomeu
Diada: 24 d’agost
Sants era un antic municipi del pla de Barcelona que al segle XIX va viure una transformació important: va esdevenir nucli obrer arran de la instal·lació de tot de fàbriques tèxtils, com el Vapor Vell o l’Espanya Industrial. També durant aquella època va ser annexionat a Barcelona. Així i tot, encara avui no ha deixat de reivindicar la idiosincràsia que el diferencia de la resta de ciutat, i que es reflecteix també en la festa major.
Una de les característiques principals de la festa és que les associacions de veïns del barri engalanen places i carrers. Però també hi és important la presència de la cultura popular amb expressions diverses –gegants, castellers, diables...–, perquè Sants manté entitats i organitzacions de moltes menes que les promouen. I, com a tota festa major, no hi manquen els balls, els grans àpats col·lectius, les cantades d’havaneres, els tallers infantils, les fires, etc.
Motiu
La festa es fa en honor de sant Bartomeu, patró de la vila. Segons el llegendari barceloní, va viure el martiri a Sants, com molts cristians més d’aquestes contrades, en l’època de l’emperador Dioclecià. A sant Bartomeu li van llevar la pell, i segurament per això és considerat patró dels oficis relacionats amb el treball de la pell, com ara assaonadors, blanquers i adobadors.
Orígens
Les primeres notícies que tenim de la festa major de Sants són de mitjan segle XIX, quan s’hi feien balls com el d’en Serrallonga o el de bastons, a més del ball de Sant Bartomeu, on participaven soldats romans, dos àngels i un dimoni que portava una mena d'estri amb què jugava a colpejar el públic.
Sabies que...?
Sabies que...
Sants és un barri amb un moviment associatiu important i compta amb nombroses colles de cultura popular i tradicional, com ara els castellers (amb la colla anomenada els Borinots), quatre grups de diables (de Sants, les Guspires, els Socarrimats de l’Infern i els de la Magòria), una colla de geganters i una de bastoners.
Sobre la festivitat
Informació complementària
Altres webs
Festa Major de Sants. Festes.org