Festa major de la Rambla
Dates de celebració
Dates de celebració
Al voltant de la festivitat de la Mare de Déu del Roser
Diada: 7 d’octubre
La Rambla és el passeig més emblemàtic de la Ciutat Vella i de Barcelona, que separa el Raval del Barri Gòtic. Antigament hi passava la riera d’en Malla, però quan es va construir la muralla del Raval, al segle XV, el curs fluvial es va desviar cap al nord. Des de llavors la zona es va anar poblant i actualment ha esdevingut el centre neuràlgic de la ciutat. La Rambla és farcida de quioscos, parades de floristes i ocellaires, actors ambulants, cafeteries, botigues i restaurants. És un carrer amb una identitat pròpia, cosa que explica que tingui una patrona i unes festes particulars.
L’Associació Amics de la Rambla va néixer a la dècada del 1960, amb la intenció de defensar els interessos dels botiguers de la Rambla i promoure-hi el comerç. Ja en els primers anys de vida, l’entitat començà a organitzar la festa major en honor de la patrona, la Mare de Déu del Roser. De primer, bàsicament s'hi feia una missa i una ofrena a la Mare de Déu i es lliurava la distinció al Ramblista d’Honor. Avui aquests actes s'hi mantenen, però la festa major és formada per moltes activitats més, com ara fires i exposicions, cercaviles i àpats populars per als veïns i botiguers.
Les dates concretes de celebració de la festa varien d'any en any. Normalment duren tres dies i es fan el cap de setmana anterior a la festivitat, perquè no s'escaiguin amb el pont del Pilar.
Motiu
La festa ret homenatge a la patrona de la Rambla, la Mare de Déu del Roser. A la Rambla, en una façana adjacent al palau de la Virreina, hi ha una estàtua dins una capelleta dedicada a la Mare de Déu del Roser, i aquí és on els floristes fan l’ofrena durant la festa.
Orígens
La festa major neix al principi de la dècada dels seixanta del segle XX gràcies a l’Associació d’Amics de la Rambla, que va decidir d'organitzar-la per afavorir la promoció del comerç i dels comerciants.