Cicle de Nadal
Dates de celebració
Dates de celebració
Al voltant de Nadal, des de Sant Nicolau fins a la Candelera
Diada: Nadal, 25 de desembre
El cicle nadalenc és un període que comprèn des de la festivitat de Sant Nicolau –el 6 de desembre– fins que es desfà el pessebre, el 2 de febrer, dia de la Candelera. Inclou un gran nombre de celebracions i rituals d’origen religiós al voltant del naixement de Crist, però també se’n mantenen moltes amb fonaments pagans, com la de fer cagar el tió.
Per Nadal es fan, sobretot, festes i trobades en l’àmbit de la família i les amistats, però hi predominen uns costums i rituals que no varien gaire d’una llar a una altra: el tió, el pessebre, les nadales, els grans àpats, versets i dècimes, etc.
L’oferta cultural i festiva al carrer també és molt present en aquestes dates, en forma de cercaviles, fires, cavalcades, representacions de pastorets, pessebres vivents, enllumenat artístic dels carrers i desfilades d’elements singulars, com la Carassa, l’Esperit de Nadal i l’Home dels Nassos, que surten acompanyats del seu seguici.
Motiu
Les festes i diades que se celebren entorn de Nadal commemoren el naixement de Jesús, portador de la llum al món. L’Església Catòlica fa coincidir aquest esdeveniment amb el solstici d’hivern, època en què el dia comença a allargar-se i la nit s’escurça, en què la llum triomfa sobre la foscor i fa despertar la terra, que es començarà a preparar per donar els fruits. Per això, durant el cicle nadalenc les referències a la llum i els regals i obsequis –com els que farà la terra– són constants.
Orígens
Les celebracions de Nadal són hereves de les festes que feien romans i ibers en honor de tres divinitats solars, Mitra, Sol i Gabal, celebracions conegudes per Natalis Solis. La tradició cristiana connecta amb aquestes celebracions perquè commemora el naixement de qui consideren que va portar la llum al món.
Sobre la festivitat
Informació complementària
Altres webs
Materials
Protocol festiu de la ciutat de Barcelona. Ajuntament de Barcelona. Institut de Cultura.