Cavalcada de Reis

Dates de celebració

Dates de celebració

La vigília del dia de Reis

Diada: 6 de gener

La nit del 5 de gener la ciutat organitza una gran rebuda dels Reis de l’Orient, amb una gran desfilada pels carrers de la ciutat, acompanyats d’un gran seguici de patges, de carrosses i de comparses de companyies artístiques, de dansaires, carters i més grups provinents d’entitats i organitzacions que hi vulguin participar.

Des dels anys seixanta del segle XX, els Reis arriben a Barcelona per mar i són rebuts al peu del vaixell per l’alcalde, que els dóna les claus de la ciutat perquè puguin obrir, només durant una nit, les portes de totes les cases de Barcelona.

Aquesta nit els nens i nenes de tot el país i esperen amb il·lusió les cavalcades, que es fan a totes les poblacions, i desitgen que ses majestats no es descuidin de passar per casa seva i deixar-hi els presents que els han demanat.

Motiu

La festa de Reis se celebra dia 6 de gener, data en què es creu que uns savis astròlegs vinguts de l’Orient van arribar a Betlem per adorar l’infant Jesús i fer-li les ofrenes d’or, encens i mirra. És per això que encara avui el component principal de la celebració és el regal.

No és fins al segle VII que els reis comencen a ser tres –Melcior, Gaspar i Baltasar– i amb una procedència definida: Europa, Àsia i Àfrica, els tres continents coneguts. Algunes interpretacions medievals també els dibuixaven com els tres estats de l’home: saviesa, maduresa i joventut.

Orígens

Les primeres representacions dels tres Reis a Barcelona les trobem en les processons de Corpus del segle XIV, formant part de les representacions que feien referència a l’epifania. Ara bé, les primeres cavalcades són del final del segle XVIII, i es feren de manera intermitent fins al principi del XX.

Durant el primer terç del segle passat la cavalcada s’organitzava amb finalitats benèfiques i va tenir èpoques millors i pitjors fins a la guerra de 1936-1939, quan es va interrompre. El 1942 es va reprendre per iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona i des d’aleshores no s’ha deixat de fer. Any rere any s’ha anat perfilant la cavalcada que tenim avui, amb unes característiques i uns personatges que la fan única.

Sabies que...?

Sabies que...

Quan els Reis arriben a Barcelona, l’alcalde els dóna pa i sal com a símbol d’hospitalitat. També els lliura les claus de la ciutat, que és una de les distincions més grans que pot rebre un hoste. A més, aquesta clau és màgica i dóna accés a totes les cases de la ciutat durant una nit perquè els Reis puguin entrar a deixar-hi els regals.

Sobre la festivitat

Actes a destacar

La rebuda de ses majestats. Els Reis de l’Orient arriben a Barcelona per mar, i els darrers anys a bord del pailebot Santa Eulàlia. Al peu del vaixell, al Moll de la Fusta, els espera el batlle, que els dóna la benvinguda i els lliura la clau de la ciutat.

La cavalcada. La desfilada dels Reis, les carrosses i les comparses comença al voltant de les sis del vespre al Parc de la Ciutadella i fa uns cinc quilòmetres per carrers amples i cèntrics, on els nens i nenes ja fa estona que s’esperen, nerviosos, per poder veure-ho tot de prop i no deixar escapar cap detall.

Elements d'interès

Elements d'interès

En Gregori és un personatge singular de l’imaginari barceloní que acompanya els Reis de l’Orient i no falta mai a la cavalcada. És, juntament amb la patge Estel, l’ajudant amb més poder, amb uns ulls molt grossos i una orella molt fina per veure i sentir tot allò que fan els nens i nenes durant l’any i saber si han fet bondat o no. Aquests patges s ón els qui informen els Reis perquè els portin els regals que han demanat, o bé carbó.

Informació complementària

Organitzadors

Ajuntament de Barcelona

Materials

Protocol festiu de la ciutat de Barcelona. Ajuntament de Barcelona. Institut de Cultura.