Gegants vells de la Casa de la Caritat o del Carnestoltes

Fitxa tècnica

Descripció

Rodanxó

Figura original: 1859

Rèplica actual: 1987 (Domènec Umbert)

Descripció

Rodanxona

Figura original: 1859

Rèplica actual: 1987 (Domènec Umbert)

En Rodanxó i la Rodanxona són els Gegants vells de la Casa de la Caritat o del Carnestoltes. Pertanyen a la Diputació de Barcelona, encara que els té cedits a l’Institut de Cultura de Barcelona i els gestiona la Federació d'Entitats de Cultura Popular i Tradicional de la Barcelona Vella.

La parella de gegants data de mitjan segle XIX i fou la primera que es construí amb una finalitat exclusivament lúdica, festiva i laica. La primera aparició pública de què tenim constància correspon a les festes del carnestoltes del 1859, quan pertanyien a la Societat Carnavalesca del Born.

L’any 1872, la Societat es va dissoldre i els gegants van ser cedits al soci Joan Riera. Finalment, el 1891 la família Riera els donà a la Casa de la Caritat de la Diputació Provincial de Barcelona perquè  en poguessin gaudir els nens orfes. A partir d’aleshores, en Rodanxó i la Rodanxona participaren en tota mena de celebracions a la ciutat, especialment a la processó de Corpus de la Casa de la Caritat. El 1918, els Gegants vells de la Casa de la Caritat van aparèixer per última vegada a les festes de la Mercè, abans de ser desats al magatzem de la institució, pel mal estat de conservació en què es trobaven.

Després de molts anys tancats, el 1987 la Diputació de Barcelona va decidir de recuperar-los. Se’n va encarregar la restauració al mestre imatger Domènec Umbert però degut al mal estat de les figures se'n van fer unes rèpliques. Aquestes se cediren al Museu Tèxtil del Terrassa, que els va fer sortir unes quantes vegades, però ben aviat tornaren a quedar arraconats. Els caps originals van quedar abandonats.

El 1997 es recuperaren els gegants definitivament i des d’aleshores se n’ocupa la Federació d'Entitats de Cultura Popular i Tradicional de la Barcelona Vella. L'any 2001 se'ls torna a donar el paper de gegants de Carnestoltes i per l'ocasió van canviar de vestits, que segueixen el patró anterior però amb colors més vistosos. També se'ls van colocar antifaços a la cara, tot i que el de la Rodanxona es va col·locar a la mà l'any 2009 pel seu 150è aniversari.

Actualment només surten per Carnestoltes, participant a l'Arribo del Rei Carnestoltes i a la Taronjada. Així mateix, participen de tant en tant en mostres de gegants centenaris (com ara les que s'han fet a Vilanova i la Geltrú, Montblanc, Sitges o el Pi) i actes singulars.

Quan no surten, els Gegants vells de la Casa de la Caritat es poden visitar al Palau de la Virreina, on són exposats permanentment.

Barcelona Gegantera

Barcelona gegantera és molt més que un llibre: és un projecte multimèdia que posa al dia l’activitat de les colles geganteres de Barcelona. Aquest treball de recerca, exhaustiu i rigorosament documentat, presenta dades inèdites que reescriuen bona part de la història dels gegants de la nostra ciutat, des del 1424 fins avui.