Bou de Barcelona
Fitxa tècnica
Descripció
Bou de Barcelona
Construït el 1993 per
Manel Casserras i Boix
-
Alçada
2.00m. -
Llargada
2.30m. -
Amplada
0.80m. -
Pes
40.00kg.
El Bou de Barcelona és una figura que representa un personatge dòcil i tranquil, a diferència del paper que fa en algunes altres poblacions catalanes. Té un doble vessant: tant el podem trobar en actes protocol·laris amb el Seguici barceloní, on passeja ornat amb una corona de flors boscanes, com en correfocs, traient foc per les banyes.
Probablement l’origen del Bou de Barcelona està en el bestiari que representava els quatre evangelistes en la processó de Corpus —amb el Lleó i l’Àliga— i feia referència a sant Lluc. Algunes altres fonts apunten que l’origen del bou podria ser un entremès que representava la nativitat. Amb tot, les figures tenen l'origen a l'edat mitjana, quan sobretot participaven en la processó de Corpus per explicar les Sagrades Escriptures a la gent del carrer, generalment analfabeta.
La figura és a bastament documentada als segles XV, XVI i XVII, portada pel gremi de carnissers, que la feia participar en cerimònies, actes o festes diverses en representació de la ciutat. Al segle XVII els carnissers se'n van desvincular i el Bou va quedar en mans de la parròquia del Pi, a la qual pertanyia el gremi.
El Bou va gaudir d’una gran popularitat durant els primers segles d’activitat, però va entrar en decadència durant el segle XVIII, a causa de les restriccions que en limitaren els privilegis i els àmbits d’actuació. La reial cèdula de Carles III del 1780 va afectar també la participació dels entremesos festius en les processons. Amb el pas del temps, la figura va anar perdent simbolisme i anomenada i l’última referència que se'n té és del 1839, per les festes de celebració de la fi de la guerra dels Set Anys.
El Bou de Barcelona que tenim avui és del 1993 i fou construït en el procés de recuperació de la imatgeria festiva de la ciutat. Els Amics dels Gegants Ramon i Lola del Raval se’n responsabilitzaren i l'encarregaren al mestre imatger Manel Casserras i Boix. El 1993 mateix s’estrenà i de seguida s’incorporà al Seguici Popular de Barcelona.
El Bou té dansa pròpia, el «Ball del Bou», una peça d’Isidre Peláez i Dulcet que s’estrenà al Toc d’Inici de les festes de la Mercè el 1994.
La figura es pot visitar durant tot l’any –sempre que no surti– a la Casa dels Entremesos, amb gran part del Seguici Popular.