Inici / Llistat notícies / Millorem l'experiència cultural al MuEC

Millorem l'experiència cultural al MuEC

Imatge de capçalera de la notícia, amb una sonda dins de vitrina.

05JUL.2024

La reparació d'elements relacionats amb les noves tecnologies i fer diagnòstic de l'entorn són les dues línies treballades al museu per a facilitar la visita immersiva i per a la conservació preventiva.

Noves tecnologies per a una visita inclusiva al museu

Hem canviat un projector i una pantalla a la seu Montcada del Museu Etnològic i de Cultures del Món. Aquests canvis han permès oferir als visitants una experiència completa i enriquidora, millorant la seva connexió amb la cultura.

La substitució d'aquests elements audiovisuals, incloent-hi també una pantalla tàctil, van deixar de funcionar i són essencials per a la correcta difusió dels continguts de les sales d'exposició. Fins ara, els visitants no han pogut gaudir d'aquests recursos, cosa que afectava la seva experiència en la visita.

Canviar aquests accessoris ha permès oferir als visitants una experiència completa i enriquidora, millorant la seva connexió amb la cultura. A més, els nous equips són més eficients energèticament i fan que les exposicions siguin més accessibles gràcies a l'audiodescripció, la subtitulació i altres formats inclusius. Això garanteix que tothom, independentment de les seves capacitats, pugui gaudir de l'experiència cultural.

Obtenir un diagnòstic fiable i precís de l'entorn on es troben les col·leccions del museu és crucial per a la conservació preventiva.

Els factors físics, químics i biològics de l'entorn són riscos que influeixen directament en la conservació de les peces. Per això, és essencial avaluar-los i controlar-los tant com sigui possible.

Entre aquests factors, les condicions ambientals són clau. La temperatura i la humitat relativa són els més importants. La temperatura afecta les reaccions químiques i pot accelerar la degradació de materials orgànics com la fusta, els tèxtils, l'os i l'ivori. Alhora, la humitat relativa pot fomentar la proliferació de microorganismes i afectar l'estabilitat dels objectes metàl·lics i orgànics. Aquests dos factors estan interrelacionats, ja que les variacions de temperatura afecten la humitat relativa i viceversa. Per això, és vital mantenir aquests valors estables i amb mínimes fluctuacions per a la conservació de les peces.

 

Image de la sala de temporals amb una sonda a la paret

Per recollir informació sobre aquests paràmetres ambientals, el Museu Etnològic i de Cultures del Món utilitza sondes en xarxa que registren la temperatura i la humitat relativa dels diferents espais. Aquestes sondes es col·loquen tant en les àrees d'exposició permanent o temporal com en les reserves, laboratoris i espais de treball on es guarden peces.

Mitjançant connexions wifi o ràdio, les sondes envien les dades a una base central, permetent una lectura puntual o contínua dels diversos espais del museu. L'arxiu d'aquestes dades crea una "vida climàtica" de les col·leccions que custodiem.

Gràfica exemple de com apareixen les dades recollides.

Recentment, el MuEC ha adquirit i instal·lat noves sondes per obtenir una imatge més precisa d'alguns espais del museu, especialment la reserva principal i la sala d'exposicions temporals.

 

Amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

https://identitatcorporativa.gencat.cat/web/.content/Documentacio/descarregues/dpt/COLOR/Cultura/cultura_h3.jpg

Icon

Departament de Col·leccions

Comparteix-la! Facebook Twitter Whatsapp