El MuEC instal·la una nova vitrina a Oceania dedicada a cultes vinculats a l’alimentació
16DES.2024
A la seu Montcada, dins de l’exposició permanent dedicada a Papua Nova Guinea, s’ha renovat una de les vitrines amb peces del fons propi que ens parlen dels cultes vinculats a l’alimentació.
La línia d’actuació i recerca engegada pel MuEC en els darrers anys ha intentat adequar-se als debats contemporanis sobre la sostenibilitat, la comunitat i les formes d’habitar el món. En aquest sentit, no ha volgut defugir el paper social i intel·lectual que els museus d’antropologia han jugat en els processos de colonització del món extraeuropeu i en la consolidació de les seves seqüeles en l’actualitat, com són el racisme, les diferències Nord-Sud o la manca de memòria sobre els fets colonials.
Dins d’aquest marc s’han dut a terme un seguit d’iniciatives, en clau decolonial, amb la intenció de revisar el coneixement sobre les nostres col•leccions, la forma en què les expliquem i com les difonem públicament.
En aquest context, es va decidir de retirar les restes humanes de Papua Nova Guinea que s’exposaven a la sala 8. L’exhibició d’aquestes restes, tot i el context que proporcionaven els textos, plantejava dubtes relacionats amb la interpretació i la lectura dels seus usos i funcions i reforçava la creació d’imaginaris poc rigorosos. Cal afegir que la retirada d’aquesta mena de restes compta cada vegada més d’un ampli consens internacional.
Ara, amb aquesta renovació, la vitrina ha estat nodrida amb una temàtica pròpia de la cultura de referència en el subàmbit de la sala, però relacionada amb la producció d’aliments. En concret, s’exposen peces relacionades amb el ritual dedicat al nyam dels pobles del Sepik a Papua Nova Guinea, mentre que en paral·lel s’ha fet una tasca de reflexió i presa de decisió sobre les mesures de tractament de restes humanes al MuEC que publicarem aviat a la web del museu.
Sobre el nyam
En l’àrea del Sepik hi ha diversos pobles que cultiven el nyam, un tubercle d’importants propietats nutritives. Una sèrie de cerimònies vinculen el nyam a ritus d’iniciació, entre els quals els que es realitzen en l’àrea de Washkuk.
Els ritus de la celebració del nyam inclouen diversos moments relacionats amb la collita i la plantació. El protagonisme principal de les cerimònies és dels homes, i cada una d'elles pot orientar-se a homes joves per iniciar o homes ja iniciats.
En cada una de les cerimònies hi participen unes figures de fusta que representen esperits. Les figures Yena o Yina de dimensions més reduïdes formen part de la primera cerimònia, principalment per a joves no iniciats. Les figures Mindja, més grans i allargassades formen part de la segona cerimònia, per a homes ja iniciats. La tercera cerimònia és la culminant dins els ritus.
Els continguts i la preparació dels objectes s’ha dut a terme des del Departament de Col•leccions del MuEC. A partir d’ara, l’espai d’Oceania compta amb tres peces que no estaven exposades abans i que posen en valor els fons propis del museu, ja que aquestes figures van ser adquirides durant l’expedició a Papua Nova Guinea de l’any 1968.