La línia L3 de metro de Barcelona ja és 100% accessible

Acaben les obres de millora a l’intercanviador de plaça d’Espanya, i es garanteix l’accessibilitat a totes les estacions de l’L1 i L3 per a persones amb mobilitat reduïda.

La consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica visita l’adaptació de l’intercanviador de plaça d’Espanya, un dels nusos de connexions més importants de transport públic a l’Àrea Metropolitana de Barcelona
08/04/2025 - 16:43 h - Mobilitat i transports Espai Públic

Xarxa de transport públic accessible per a tothom

Aquest és l’objectiu principal del projecte progressiu d’adaptació del transport públic a l’Àrea Metropolitana de Barcelona, que acaba de fer un pas important en l’adequació total de l’L3 de metro, fent-la 100% viable per a persones amb mobilitat reduïda. Aquestes millores han culminat amb la readaptació de l’intercanviador de plaça d’Espanya, un dels nusos de connexions més importants del sistema de transport públic de la ciutat.

Uns treballs d’adequació que van començar l’estiu de 2020 i que s’han anat posant en servei de forma progressiva: l’abril de 2024 quedava enllestida l’estació de l’L1, i, aquesta setmana, amb l’entrada en funcionament dels dos últims ascensors que restaven per connectar el nivell preandana amb cadascuna de les andanes, ha quedat totalment adaptada l’L3.

Aquesta obra que acaba de finalitzar simbolitza, en paraules de la consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque: “una aposta decidida per l’accessibilitat i, en conseqüència, pel transport públic”, alhora que suposa “una millora per a la qualitat de vida de la ciutadania”. Una obra complexa que ha permès completar l’adaptació de tota l’L3, situant-la com la primera de les línies històriques en estar totalment adaptada. 

Quines han estat les modificacions principals?

Les obres d’adaptació de l’intercanviador, que han comptat amb una inversió de 13,2 milions d’euros finançats pel fons europeu FEDER, han permès millorar l’accessibilitat de les estacions de l’L1 i L3, així com els itineraris de connexió amb FGC. Els treballs han inclòs la instal·lació de nous ascensors, la remodelació de passeres d’andanes i l’ampliació de vestíbuls, cosa que permet un accés complet per a persones amb mobilitat reduïda.

Adaptació a altres línies de metro i ferrocarril

Ara, aquest model vol ser reproduït en altres línies per tal de garantir que el sistema de transport públic s’adeqüi a les necessitats de la ciutadania. En aquest sentit, s’estan executant les obres d’adaptació de les estacions de Ciutadella i Vila Olímpica (L4), de Clot (L1) i de la primera fase de l’intercanviador de Verdaguer (corresponent a l’L4). Tanmateix, s’estan projectant les adequacions de l’intercanviador de l’L5 de plaça de Sants, Urquinaona (L1 i L4) i Verdaguer (L5).

Aquestes són reformes molt necessàries i profundes que tracten de millorar la connectivitat del municipi i millorar la qualitat de vida de la ciutadania, i que no s’aturen. A banda de les actuacions a les estacions de metro, s’ha impulsat la millora de la connectivitat de les línies de ferrocarril. Un exemple destacat és el perllongament de la línia L8 d’FGC, que facilitarà la connexió entre el Vallès i Barcelona, amb la construcció de tres noves estacions i la remodelació de les actuals, com plaça d’Espanya i Gràcia. Amb una inversió de 412 milions d’euros, aquest projecte augmentarà significativament la cobertura del transport públic a la ciutat amb una connexió més ràpida i directa entre zones. 

Un conjunt d’actuacions que forma part d’un ambiciós pla de transformació i modernització de la xarxa metropolitana de transport públic, dissenyat per fer-la més eficient, sostenible i, sobretot, accessible per a tothom. Així doncs, aquest és un projecte que obre les portes a una mobilitat inclusiva, assegurant que les persones amb mobilitat reduïda puguin moure’s amb total llibertat i dignitat.