Barcelona disposa d’unes 10.000 places reservades per a càrrega i descàrrega. La majoria d’aquestes zones es troben dins l’àmbit d’estacionament regulat.Consulta el plànol
L’horari habitual de reserva per a CiD és els dies laborables de 8.00 a 20.00 hores. Tanmateix, algunes zones de CiD poden tenir un horari especial. Cal consultar la senyalització vertical.
Aquestes places estan reservades a camions, furgons o furgonetes, vehicles derivats de turismes i vehicles mixtos de dos seients.
Per estacionar à l’àrea DUM, és obligatori la prèvia validació telemàtica per mitjà de l’aplicacióSPROo enviar un SMS segons s’indica en la senyalització. El temps màxim d’estacionament autoritzat a l’àrea DUM és de 30 minuts. Els vehicles classificats com de zero emissions poden disposar de 30 minuts addicionals.Més informació.
Aquesta validació no és necessària en les zones de CiD que encara no estan integrades al’àrea DUM. Tanmateix, l’àrea DUMs’està estenent progressivament a totes les zones de CiD de Barcelona que encara no estan integrades.
En el cas d’algunes activitats professionals s’ofereixen algunes condicions específiques. Consulteu amb el vostre gremi.
En algunes vies s’han implantat carrils multiús, que permeten realitzar la CiD en alguns períodes del dia.
L’aplicacióSPROus ofereix informació predictiva sobre la disponibilitat de zones de CiD i s’està estenent a d’altres municipis de l’àrea metropolitana.
Els vehicles que realitzin operacions de càrrega i descàrrega no poden ocupar totalment ni parcialment les voreres, andanes, passeigs o zones senyalitzades amb franges blanques al paviment, guals, ni qualsevol altre indret on, amb caràcter general, estigui prohibida la parada. En el cas de motos, bicicletes i VMP, cal consultar la normativa específica d’ocupació de les voreres per aquests vehicles.
Les mercaderies i els objectes no s’han d’emmagatzemar temporalment a la via pública.
Les operacions s’han de fer amb precaució, evitant sorolls innecessaris, i cal deixar nets els espais utilitzats.
Les mercaderies s’han de carregar i descarregar pel costat del vehicle més proper a la vorera, utilitzant els mitjans necessaris per agilitzar l’operació, i sense dificultar la circulació, tant de vianants com de vehicles.
La CiD s’ha de realitzar a l’interior dels locals comercials i industrials en aquells casos que la normativa hagi imposat zones internes de CiD quan les condicions dels locals ho permetin.
• Les bicicletes, els cicles i els VMP que es dediquin al transport de mercaderies lligat a una activitat comercial han de disposar d’una assegurança de responsabilitat civil i registrar-se a https://bsmsa.cat/index.php/que-oferim/cura-de-la-ciutadania-i-de-lespai-public/registre-vmp. • Els cicles poden circular per la calçada de totes les vies, mentre que els VMP de càrrega no poden circular per les calçades de les vies on la velocitat permesa és superior a 30 km/h. En voreres només podran parar per realitzar càrrega i descàrrega quan la vorera faci més de 4,75 metres i hi hagi 3 metres d’espai lliure i per accedir als locals i botigues. En parcs només es permet accedir a guinguetes per realitzar càrrega i descàrrega.
En termes generals, poden circular per vies amb dos o més carrils de circulació i per la ronda del Litoral, vehicles amb MMA igual o inferior a 18 tones i de llargària igual o inferior a 12 metres. Els vehicles amb MMA igual o inferior a 44 tones i de llargària igual o inferior a 16,5 metres poden circular entre les 23.00 i les 5.00 hores.
Els vehicles amb MMA igual o inferior a 44 tones i de llargària igual o inferior a 16,5 metres poden circular pels vials de 2 o més carrils a l’àmbit d’influència de la ronda del Litoral si s’acredita que tenen origen o destinació en aquest àmbit o diversos municipis del Maresme i del Baix Llobregat. També poden circular per l’àmbit d’influència de la ronda de Dalt si s’acredita que l’origen o destinació és en aquest àmbit. Altrament, per la ronda de Dalt poden circular vehicles amb MMC igual o inferior a 18 tones i de llargària igual o inferior a 12 metres.Més informació.
En termes generals, per les vies amb un carril de circulació poden circular els vehicles amb MMA igual o inferior a 12 tones i de llargària igual o inferior a 10 metres. També ho podran fer des de les 23.00 fins a les 5.00 hores els vehicles de MMA igual o inferior a 18 tones i llargària igual o inferior a 12 metres.
En vies d’un carril de circulació, vehicles amb MMA igual o inferior a 7,5 tones i llargària igual o inferior a 7 metres.
En vies amb més d’un carril de circulació, s’apliquen les mateixes condicions que en el punt 1 anterior.
Alguns vehicles especials com cisternes, grues i vehicles de suport a grues, portacotxes, recol•lectors de residus, mudances, bastides, amb MMA igual o inferior a 44 tones i de llargària igual o inferior a 16,5 metres, poden circular per la ronda de Dalt, ronda del Litoral i pels vials de 2 o més carrils de circulació. Per aquells carrers d’1 carril de circulació sempre que resultin imprescindibles per poder desenvolupar la seva funcionalitat. Per una zona de restricció especial sempre que disposin d’un permís específic. En el cas dels vehicles portacotxes i de transport de maquinària, la longitud d’aplicació és de 20,55 metres en comptes de la de 16,5 metres establerta per a la resta de vehicles.
Es poden atorgar permisos especials a determinats vehicles que ultrapassin els límits de tonatge i/o longitud establerts.Més informació.
• Dins la ZBE (zona de baixes emissions) Rondes de Barcelona, i que abasta la quasi totalitat del terme municipal de Barcelona, queda restringida la circulació de vehicles sense etiqueta ambiental de 7.00 a 20.00 hores, de dilluns a divendres. Més informació • Es poden demanar autoritzacions diàries especials (màxim 10 per any) i una moratòria per a furgonetes i camions que es reemplacin. Consulteu a https://zberegistre.ambmobilitat.cat/.
Per tramitar un permís d’ocupació de la via pública per disposar d’una reserva de càrrega i descàrrega de materials en les obres d’edificació que acabin les obres accedir aquí.
• Per tramitar un permís de circulació de mercaderies perilloses, cal tramitar un permís a través d’una instància a la DS Mobilitat en què s’indiqui: 1. Conductors autoritzats per fer el transport: nom complet i DNI. 2. Vehicles que el faran: MMA i matrícula. 3. Itinerari previst dins de la ciutat de Barcelona. 4. Carta de Port de la càrrega. 5. Dates per a les quals es vol autorització.