Inici / Llistat notícies / Una tria de 'Rostres' de temps i cultures diverses, a la vitrina de Montjuïc

Una tria de 'Rostres' de temps i cultures diverses, a la vitrina de Montjuïc

23SET.2019

Éssers humans, divinitats, representacions dels avantpassats... Les diverses cultures del món han reproduït en diferents moments de la història de la Humanitat rostres de tota mena. Aquests dies, en veureu alguns a la vitrina de la seu del parc de Montjuïc del Museu Etnològic i de Cultures del Món.

És l'exposició Rostres, una mostra de butxaca que està instal·lada en la primera vitrina que veureu en accedir a la seu de Montjuïc del museu i que aplega quatre peces amb una particularitat comuna: totes reprodueixen cares i expressions.

No, reproduir l'expressió humana no és una tasca fàcil, tot i que alguns artistes hagin aconseguit transmetre la personalitat i la singularitat del personatge retratat en reproduir fidelment mirades i trets específics. Sempre, en tot cas, aquests rostres ens acaren a l'alteritat i indueixen, per tant, una reflexió sobre la pròpia identitat.

Ho veureu contemplant, per exemple, un cap de Bartomeu Marcé (1875-1964), escultor i figurista (és a dir, creador de figures de pessebre), que forma part de Rostres. És una imatge del segle XX de terracota. Fixeu-vos en l'expressivitat extraordinària del rostre i el dinamisme de la imatge, que sembla ben bé a punt de parlar o de fixar la mirada en la nostra. 

La de Bartomeu Marcé és una mostra del treball de qui és considerat l'últim pessebrista romàntic, un artista que utilitzava eines especialment fines per tal de remarcar les expressions de les imatges que creava.

Però la lluita de Marcè per reproduir un rostre en concret s'assembla molt a la que devia mantenir, per exemple, l'autor del cap de la deessa Parvati-Durga que devia crear un artista indi entre els segles XIV i XV. És una altra de les peces, aquesta de llautó, que trobareu a la mateixa vitrina i que està acompanyada del cap d'un avantpassat tallat en fusta al segle XIX al regne de Benín, en l'actual territori nigerià.

El més antic dels Rostres presents a la vitrina però, és el que decorava una destral cerimonial de la cultura olmeca, una imatge que va ser esculpida en pedra a Mèxic entre els segles XI i VI abans de Crist.
 


Rostres

Espai: Vitrina de la seu del parc de Montjuïc del Museu Etnològic i de Cultures del Món

Preu: Visita lliure

Icon

Museu Etnològic i de Cultures del Món

Comparteix-la! Facebook Twitter Whatsapp