Inici / Llistat notícies / Una filmació de la Festa Major de Gràcia del 1935, a la mostra 'Guarnir la festa'

Una filmació de la Festa Major de Gràcia del 1935, a la mostra 'Guarnir la festa'

16JUN2017

Gràcia 1935Voleu saber com va ser l'última Festa Major de Gràcia abans que comencés la guerra civil espanyola? Doncs dissabte, 17 de juny, teniu una oportunitat única per veure-ho amb els vostres propis ulls, ja que, amb motiu de la inauguració de l'exposició Guarnir el món de festa. Espai urbà, espai humà, el Centre Artesà Tradicionàrius projecta unes imatges inèdites.

La projecció, titulada L’última festa en llibertat, se celebra en el marc dels actes del Bicentenari de la Festa Major, bona part dels quals tenen com a escenari l'envelat que s'ha muntat als Jardinets de Gràcia. Allà podreu veure, del 17 de juny al 16 de juliol, l'exposició Guarnir el món de festa. Espai urbà, espai humà, que precisament ha estat comissariada per Josep Fornès, l'antropòleg que dirigeix el Museu Etnològic de Barcelona.

Mentre preparava l'exposició, Fornés va tenir accés a unes imatges inèdites de la Festa Major de Gràcia filmades l'any 1935, un any abans que comencés la guerra civil. És una filmació domèstica que mostra els carrers guarnits del barri, els balls i tot de veïns que, a peu, en cotxe o en cotxes de cavalls, recorren el barri.

Gràcia 1935La va enregistrar Francisco Rojo, que va ser germà d'un militar republicà i que, potser com a premonició del que havia de venir, acaba la filmació amb imatges d'una desfilada militar. Ara, els veïns i veïnes del barri i tothom que estigui interessat en la història de la Festa Major podrà veure els prop de vint minuts de filmació en una projecció que s'organitza al Centre Artesà Tradicionàrius (CAT) el dissabte, 17 de juny, a les 19 h.

Per tal de posar les imatges en context, a l'Artesà hi haurà un col·loqui amb la participació de l’historiador Manuel Pérez Nespereira, de la documentalista Montserrat Garrich i dels balladors de l’Esbart Català de Dansaires just abans del passi. Després de veure la pel·lícula, el comissari de l'exposició, Josep Fornés, parlarà amb Teresa Rojo, filla de l'home que va filmar les imatges.

Acabada la projecció, els participants en l'acte, acompanyats del grup de percussió Batucargol, s'adreçaran a l'Envelat del Bicentenari de la Festa Major, als Jardinets de Gràcia, on s'inaugurarà l'exposició Guarnir el món de festa. Espai urbà, espai humà amb una visita comentada a càrrec del comissari Josep Fornés.

Gràcia 1935

La mostra ens guia, mitjançant  fotografies i molts documents etnogràfics, per un recorregut emocional a través de les festes i celebracions que transformen l'espai urbà en un espai humà, a partir de tres festes destacades de diversos països: la Festa Major d'agost, a Gràcia; les Falles de València; les festes de Sant Antoni del barri popular de l'Alfama, a Lisboa; i el "Desfile de Silleteros" que s'organitza anualment a Santa Elena (a Medellín) durant la "Feria de las Flores".

Recordeu, si aneu a la projecció del film al CAT, que al vestíbul del centre podeu veure també l'exposició del Museu Etnològic de Barcelona Fam i guerra a Catalunya, una mostra de petit format que ens proposa una reflexió sobre la duresa de les condicions de vida en temps de guerra a causa, especialment, de l’escassetat d’aliments.

 

Projecció del film L’última festa en llibertat
Centre Artesà Tradicionàrius (CAT; pl. d'Anna Frank s/n)
Dissabte, 17 de juny, a les 19 h

Inauguració de l'exposició Guarnir el món de festa. Espai urbà, espai humà amb visita guiada de Pep Fornés
Envelat del Bicentenari de la Festa Major de Gràcia (Jardinets de Gràcia)
Dissabte, 17 de juny, a les 21 h

Visita a l'exposició Guarnir el món de festa. Espai urbà, espai humà
Envelat del Bicentenari de la Festa Major de Gràcia (Jardinets de Gràcia)
Del 17 de juny al 16 de juliol, cada dia, de 10 a 22 h.

Icon

Museu Etnològic i de Cultures del Món

Comparteix-la! Facebook Twitter Whatsapp