Inici / Llistat notícies / Qüetlaxótxitl i el pessebre del Nou Món

Qüetlaxótxitl i el pessebre del Nou Món

29NOV.2015

Figures de pessebre Portugal

 

Uns pastors amb barretina, i entre ells el caganer... Se'ns fa difícil imaginar un pessebre diferent del que hem muntat cada any des que érem nens i nenes. Però el pessebre no és pas un invent català!

A partir del dia 4 de desembre les figures més representatives dels pessebres americans procedents del Museu Etnològic de Barcelona es reuniran en l’exposició Qüetlaxótxitl i el pessebre del Nou Món.

Aquesta nadalenca mostra, que es podrà veure a la Sala Ciutat, a més presentar-nos aquestes peces d'art popular ens convida a reflexionar sobre els intercanvis, adaptacions i reinterpretacions que pateixen les tradicions quan arriben a nous indrets.

El primer cop que es va representar per Nadal una escena amb el naixement de Jesús va ser al segle XIII per indicacions de Sant Francesc, en una ermita del centre d'Itàlia. Els frares franciscans van estendre aquesta tradició allà on van arribar, com per exemple a Catalunya, però també van dur-la a Amèrica, acompanyant els conqueridors espanyols.

Del 4 de desembre al 6 de gener.
Sala Ciutat.
Carrer de la Ciutat, 2. Barri Gòtic.
De dilluns a diumenge, d'11.00 h a 20.00 h.
Tancat els dies 25 de desembre i 1 de gener

 

 

Figures Ayacucho Perú segona meitat segle XX

El mestissatge

Els missioners catòlics, especialment els jesuïtes, van fomentar que els pobles conquerits barregessin les tradicions cristianes amb les seves pròpies, per tal de realitzar millor la seva tasca evangelitzadora. Va ser així com a diferents països d'Amèrica es van començar a fabricar figures de pessebre amb l'estil dels diferents pobles colonitzats.

De la mateixa manera que els pastors del pessebre català duen barretina, els pastors americans van representar-se amb el trets i la indumentària pròpia de cada lloc. També es van introduir altres figures d'inspiració local, com la tortillera o l'aiguader, i es van representar animals i plantes autòctons. Aquesta adaptació també reflecteix les diferències d'una societat colonial, on els personatges populars vesteixen com a indis, mentre els personatges il·lustres recorden la indumentària dels missioners, els bisbes o els virreis.

La flor de nadal

Qüetlaxótxitl i figures de reis Perú

Però en els processos de conquesta també es produeixen intercanvis culturals en el sentit invers, encara que en condicions molt diferents. Els franciscans de l'estat mexicà de Jalisco, al segle XVI, comencen a incorporar en la decoració del pessebre una planta que formava part dels rituals del poble mexica. Els asteques anomenaven aquesta planta Qüetlaxótxitl, i es relacionava amb el culte del seu déu de la guerra, degut al color vermell intens de les seves fulles. El vincle entre aquesta planta i la festa de nadal és molt fort a Mèxic i altres països de l'Amèrica Central, on és coneguda com a flor de Nochebuena.

Però el nom més estés a Nord Amèrica i a Europa per aquesta planta és el de ponsètia, en honor del diplomàtic dels EEUU que la va introduir al seu país. Tot i que a molts indrets es relaciona amb les festes de nadal, n'hi ha d'altres on se li atorguen diferents significats, vinculats a tradicions històriques o polítiques.

Els pessebres de l'Etnològic

El Museu Etnològic custodia una importantíssima col·lecció de figures de pessebre que és referent per a moltes associacions de pessebristes. A la reserva visitable se'n mostra una part significativa, on podeu contemplar figures populars catalanes i pessebres d'autor, petites obres d'art de l'escultura policromada. També podeu conèixer la tradició napolitana del segle XVIII, en la qual s'inspiren els mestres catalans. I per recordar que comparar és entendre, s'exposen figures procedents de diversos lloc d'Europa, com la Provença, Portugal o Múrcia i també de Mèxic, Perú i Guatemala, d'on procedeixen les figures que formen part de l'exposició Qüetlaxótxitl i el pessebre del Nou Món.

Qüetlaxótxitl i el pessebre del Nou MónQüetlaxótxitl i el pessebre del Nou MónQüetlaxótxitl i el pessebre del Nou Món

Durant aquestes festes també es podran visitar altres pessebres on veure peces procedents de les col·leccions del museu:


Al Monestir de Pedralbes, organitzat per l'Associació de Pessebristes de Barcelona, hi ha una exposició amb peces de l'autor Josep Maria Brull.


Exposició “El pessebre del Monestir de Pedralbes”.
Fins el 31 de març de 2016.
Baixada del Monestir, 9, Barcelona.
De dimarts a divendres: de 10:00 a 14:00 h.
Dissabtes i diumenges: de 10:00 a 17:00 h.
Festius, excepte 25 de desembre, 1 de gener: de 10:00 a 14:00 h.


A Can Caralt, el Museu-Arxiu de Llavaneres, es mostren figures de Bartomeu Marcé, sota el títol “L'epíleg de l'era romàntica del pessebrisme a Catalunya”.


Exposició de figures de pessebre de Bartomeu Marcé.
Fins el 17 de gener de 2016.
Carretera de Sant Vicenç, 14, Sant Andreu de Llavaneres.
Dimecres, dijous i divendres, de 17:00 a 20:00 h.
Dissabtes, d'11:00 a 14:00 i de 17:00 a 20:00 h.
Diumenges i festius, d'11:00 a 14:00 h.

 

Icon

Museu Etnològic i de Cultures del Món

Comparteix-la! Facebook Twitter Whatsapp