Inici / Llistat notícies / Nanook i els argonautes de l'oceà àrtic

Nanook i els argonautes de l'oceà àrtic

04JUL.2016

NanookDivendres vinent, el cicle Docs noctàmbuls ens ofereix l'oportunitat de conèixer el que es considera el primer documental etnogràfic de la història, dirigit per Robert Flaherty el 1921.

Per ressenyar i aprofundir en la importància d'aquest film, en el blog del museu us presentarem, el mateix divendres, una nova entrada on explicarem el seu rerefons, les controvèrsies que hi ha al seu voltant i el context en què va aparèixer.

Nanook of the North va ser filmat, editat i exhibit en un moment en què no només estava per definir el gènere del cinema etnogràfic, sinó el mateix estil documental, en general, i fins i tot el llenguatge narratiu del cinema. Des d'un punt de vista antropològic, l'estrena de Nanook és anterior a la publicació dels Argonautes del Pacífic occidental (1922), l'obra més coneguda de Bronislaw Malinowski, i que es considera que senta les bases de la metodologia pròpia del treball de camp i l'observació participant.

Descobrirem com Robert Flaherty va embarcar-se en l'aventura de realitzar aquest film sense ser cineasta ni antropòleg, i quin paper van tenir els propis inuit, els mal anomenats esquimals, en la proposta de les escenes més espectaculars o fins i tot en el revelatge de les pel·lícules, en unes condicions extremes. L'estreta relació entre el director i els protagonistes deixa anècdotes tan significatives com que els propis inuit van adoptar una nova paraula, en la seva llengua, per referir-se a la càmera i el fet de filmar.

Nanook ens servirà de pretext per parlar dels orígens de l'antropologia i la naturalesa del seu treball de camp, de la relació entre observadors i observats i de com el cinema ha estat una eina al servei de l'etnografia, molt abans del que podríem imaginar.

Icon

Museu Etnològic i de Cultures del Món

Comparteix-la! Facebook Twitter Whatsapp