25NOV.2015

Les fotografies antigues ens permeten observar com canviem les persones i els llocs al llarg del temps, però també són testimoni de les cares i els paisatges que ja no podem contemplar. Tot i que el nom de Mequinensa es remunta als temps d'Al-Andalus i està documentat des del segle XII, el poble actual té poques dècades d'història. Aquest indret, situat a la confluència dels rius Segre i Cinca, ha estat poblat des del temps dels romans i ha estat testimoni de tots els pobles que han circulat a través del principal mitjà de comunicació entre la Mediterrània i l'interior de la Península: el riu Ebre.

Però aquesta història mil·lenària es va veure interrompuda durant la segona meitat del segle XX, quan es va decidir construir un gran embassament, tan gran que és conegut com el mar d'Aragó , que va inundar l'antic poble. Un dels seus fills il·lustres, l'escriptor Jesús Moncada, va dedicar la seva obra més coneguda a recrear la història de Mequinensa i la seva desaparició sota les aigües. A més d'aquesta novel·la, Camí de sirga, Moncada va realitzar una sèrie de fotografies que deixen testimoni de la vida quotidiana en aquesta vila de la Franja d'Aragó.

El llegat de Jesús Moncada ens serveix per demostrar com l'art, en aquest cas la literatura i la fotografia, ens permet aproximacions etnogràfiques on es creuen el coneixement i l'estètica. Una selecció de 30 fotografies i plafons amb alguns poemes i explicacions formen part d'aquesta exposició itinerant produïda pel Museu Etnològic en col·laboració amb l'Ajuntament de Mequinensa.

L'exposició Mequinensa! es pot visitar a la biblioteca Antoni Pladevall i Font de Taradell (Osona) fins al 18 de desembre.

Mequinensa. Fotografies de Jesús Moncada

Icon

Museu Etnològic i de Cultures del Món

Comparteix-la! Facebook Twitter Whatsapp