Inici / Llistat notícies / Les falles del Pirineu: estrenar un patrimoni

Les falles del Pirineu: estrenar un patrimoni

14JUN2016

Falles d'Isil a la carena 1956S'apropa el solstici d'estiu, que enguany coincidirà per primer cop amb unes Festes del Foc al Pirineu que ja formen part del Patrimoni Immaterial de la Humanitat reconegut per la UNESCO.

Aprofitem aquesta oportunitat per presentar-vos una novetat editorial que ens ofereix la visió més actualitzada d'aquestes festes populars, en aquest cas centrada en les comarques de l'Alta Ribagorça i el Pallars Sobirà. Es tracta d'una obra eminentment etnogràfica, fruit de la recerca d'Oriol Riart i Sebastià Jordà, que durant vuit anys han estat documentant tots els pobles on actualment es baixen falles, independentment de l'antiguitat de la celebració.

En gairebé 200 pàgines es desplega tot un catàleg on es detallen els diferents elements que expliquen l'actualitat de la festa: l'evolució de la tradició en cada contrada, les diferents formes de construir la falla, les ubicacions dels faros, els itineraris seguits fins al poble, i el més important: com s'organitza la comunitat per donar continuïtat, o fer renéixer, si és necessari, aquesta celebració.

Isil (Pallars Sobirà), 1956 - fotografies de Català Roca                                           

Es tracta d'una edició luxosament il·lustrada, amb dibuixos de camp realitzats pel mateix Jordà, que ens remeten als materials que fa 70 anys ens va llegar Ramon Violant, l'etnògraf per excel·lència del Pirineu català. Cada capítol, dedicat a cadascun dels pobles fallers, està documentat amb fotografies, cites procedents de les entrevistes del treball de camp i mapes que ens transporten a la singularitat de tots ells. Tot plegat evidencia la rigorositat i el compromís dels investigadors.

Però un dels grans valors d'aquest llibre, que podeu consultar a la biblioteca de l'Etnològic, és que ha estat documentat i elaborat durant tot el període que ha dut al reconeixement de la UNESCO, el mes de desembre de 2015. Ens ofereix, per tant, una visió contemporània que defuig explícitament dels tòpics explicatius del folklorisme i es pregunta sobre el significat d'aquests rituals per als pobladors actuals d'unes comarques que han passat d'una llarga etapa de despoblament a una de reactivació econòmica basada en el turisme.

El proper divendres, al blog del museu, us presentarem una nova entrada on ens endinsarem en les falles del Pirineu, la seva vigència i el que significa per als seus protagonistes la inclusió com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat.

Icon

Museu Etnològic i de Cultures del Món

Comparteix-la! Facebook Twitter Whatsapp