Inici / Llistat notícies / 'Les cares de Barcelona': Una pluja d'activitats

'Les cares de Barcelona': Una pluja d'activitats

05ABR.2017

Les cares de Barcelona'Les cares de Barcelona': Una pluja d'activitats que esdevindran exposició

L'exposició Les cares de Barcelona és el punt de partida d'una pluja d'activitats obertes als barcelonins i barcelonines i a col·lectius de la ciutat que no només pretenen fer passar una bona estona als visitants, sinó també convidar-los a fer créixer l'exposició amb les seves aportacions. Veniu i participeu!

L'exposició, comissariada per l'antropòleg i escriptor Adrià Pujol i Cruells, projecta una mirada nova sobre la ciutat en mostrar les realitats múltiples que hi conviuen i convida els visitants a repensar-la a partir d'alguns elements com ara la gent, els missatges, les festes, els carrers i els edificis o les cultures, que són precisament els que donen títol als diferents àmbits de l'exposició.

Al voltant de la mostra s'han organitzat unes propostes que busquen generar nous discursos, sempre vinculats als nous formats actuals, i fer créixer, en algún dels seus àmbits, els continguts de la mostra. Preneu nota:

 

BCN Bloggers!

9 d'abril

BcnBloggers

Els nous cronistes de la ciutat són a la xarxa i projecten la seva mirada sobre aspectes diversos de la nostra realitat, oferint-nos així grans quantitats d'informació. Aquesta jornada específicament dedicada als blogaires barcelonins us permetrà conèixer Dani Cortijo, autor del llibre Històries de la Història de Barcelona, creador del blog Altres Barcelones i responsable de la Barcelonaesfera, que aplega prop de mig centenar de blogs sobre la ciutat;  Xavier Theros, antropòleg, escriptor i cofundador del col·lectiu Accidents Polipoètics, i autor del bloc Mis zonas esdrújulas; i Enric H. March, fotògraf, editor, redactor, crític literari i professor, a més de responsable del blog Bereshit, des d'on investiga la història de Barcelona i la comunitat jueva de Catalunya. Veniu a escoltar aquest tres blogaires en una taula rodona i, en la mateixa jornada, participeu en una visita guiada a l'exposició i assistiu a un tastet musical. Els blogaires convidats, finalment, enregistraran uns vídeos sobre la feina que fan que s'incorporaran a l'exposició.

Més informació:
Facebook Barcelonasfera
Twitter Barcelonasfera

Facebook Bereshit

Museu Etnològic de Barcelona
Adreça: Passeig de Santa Madrona, 16
Telèfon: 932 56 23 00


 

BCN Àgora!

6, 13, 20 i 27 de maig

De 10:00h a 14:00h

Lliga interna UB

Parlem sobre Barcelona? Fem-ho i, a més, fem-ho tant bé com sigui possible. I és que aquesta activitat arrenca el dissabte, 6 de maig, quan se celebrarà un seminari obert a tothom qui vulgui participar. S'oferirà als assistents eines per parlar davant del públic estructurant un discurs coherent.

Al dissabte següent, 13 de maig, es crearan vuit grups de tres persones que s'hauran d'enfrontar en uns debats relacionats amb temes molt presents a la Barcelona d'avui. La gentrificació, el canvi que van portar els Jocs Olímpics del 1992 o el caràcter inclusiu de la ciutat podrien ser alguns dels temes que es tocaran en uns debats on, pareu atenció, tots els equips s'hauran de preparar arguments a favor i en contra de cada tema que es toqui. Un jurat triarà els millors equips.

El dissabte 20 de maig hi haurà una nova eliminatòria en la qual es tornarà a plantejar algun dels temes de debat i es triarà els equips que millor hagin defensat la proposta que els hagi tocat.

El dissabte 27 de maig se celebra la final de BCN Agora i sabrem quin és el grup guanyador d'aquest torneig de debats.

Per a participar en el BCN Àgora! inscriviu-vos omplint aquest formulari .
Consulteu les bases legals i la normativa.

 

Més informació:
Museu Etnològic de Barcelona
Adreça: Passeig de Santa Madrona, 16
Telèfon: 932 56 23 00


 

BCN Rutes!

Calendari a concretar en cada Centre Cívic

Potser ja coneixeu algun dels espais que aquestes rutes us portaran a recórrer, però els veureu d'una manera nova si hi projecteu una altra mirada. És el que us proposen aquests itineraris antropològics, que us permetran fer tot de descobertes relacionades amb la identitat col·lectiva i amb les relacions dels individus amb la història de la seva ciutat.

Cada ruta arrenca des d'un Centre Cívic o espai cultural que haurà col·laborat en l'elaboració de la proposta. I, en cadascun dels itineraris, es busca la participació dels mateixos assistents. Aquests, no únicament escoltaran les explicacions, sinó que també donaran la seva opinió i aportaran coneixement, ampliant així els punts de vista i fent les seves pròpies aportacions.

 

Dies 22 d'abril, 20 de maig, 17 de juny i 19 de juliol, al Centre Cívic Pati Llimona: Espais commemorats

El Centre Cívic Pati Llimona és el punt d'inici d'una ruta que transcorre pel barri Gòtic i que recorre aquells espais de commemoració, habitualment erigits pel poder. Durant la caminada s'analitzarà la relació dels ciutadans amb uns espais pensats per mantenir la memòria de fets polítics, socials, culturals o religiosos.

 

Dies  a concretar amb el Centre Cívic Drassanes: Espais entre l'estigma i l'exotisme

Sortint del Centre Cívic de les Drassanes, aquest itinerari us proposa una passejada per un alguns dels espais que al llarg de la història han estat més estigmatitzats per la resta de la ciutat i que, tot i això, s'han convertit sovint en una zona d'oci on conèixer una realitat considerada "exòtica".

 

Dies  a concretar amb el Casa dels Entremesos:  Identitats entre el record i l'oblit

La Casa dels Entremesos és el punt de sortida d'una ruta pel barri de la Catedral i el carrer de Portaferrissa que ens mostrarà la manera com, en l'espai públic, sobreviuen vestigis artístics, culturals i arquitectònics (des d'un relleu a la paret a una festa popular) destinats a mantenir la memòria o el que és el mateix, a lluitar contra l'oblit.

 

Dies  a concretar amb el Centre Cívic el Sortidor:  Paisatges comercials del Poble-sec

Acosteu-vos al Centre Cívic el Sortidor i descobrireu que un espai comercial no és només un lloc on intercanviar diners per mercaderies, sinó que va molt més enllà i contribueix a canviar la identitat i la fesomia d'una zona. Quin paper té el comerç de proximitat al Poble-sec? Veniu, veieu... i opineu!

Més informació:
Centres Cívics i equipaments municipals:

Centre Cívic Pati Llimona
Adreça: Carrer del Regomir, 3
Telèfon: 93.256.61.00

Centre Cívic de les Drassanes
Adreça: Carrer Nou de la Rambla, 43
Telèfon: 93.441.22.80

Casa dels Entremesos
Adreça: Plaça de les Beates, 2
Telèfon: 93.268.35.31

Centre Cívic el Sortidor
Adreça: Plaça del Sortidor, 12
Telèfon: 93.443.43.11


 

BCN Vermut!

7 de maig, 4 de juny i 2 de juliol

Façana MEBUn diumenge al mes, entre el maig i el juliol, teniu una cita als Jardins de Laribal, a tocar del Museu Etnològic, per fer un tastet i gaudir de bona música. I no de qualsevol música, sinó de la rumba, l'únic ritme, segons diuen, que es va inventar a Europa el segle XX.

7 de maig: RUMBA JOVE DE BARCELONA + RADUAN ZAHIR El Amazic.

4 de juny: MORENA + ALCUSCUS. Músiques populars reinventades.

2 de juliol: CORDES DEL CARIB per ballar.

Més informació:
Museu Etnològic de Barcelona
Adreça: Passeig de Santa Madrona, 16
Telèfon: 932 56 23 00


 

BCN Selfies!

20 de maig:

De19:00h a 01:00h

Coincidint amb la Nit dels Museus, els barcelonins i barcelonines estan convidats... a fer-se una selfie! O més d'una, perquè si us acosteu al Museu Etnològic, al vestíbul trobareu un photocall on us podreu fotografiar. Utilitzeu la impressora que us hem preparat per imprimir allà mateix la vostra imatge i, si voleu, pengeu-la al panell que hem preparat a l'efecte. Així, vosaltres i la vostra selfie passareu a formar part de la de l’exposició temporal del Museu Etnològic Les cares de Barcelona.

Però la proposta no s'acaba aquí: seguiu visitant el museu i ja veureu que, en arribar a la primera planta, on s'exposa la col·lecció permanent, trobareu un objecte, potser dels anys 40 o 50 del segle passat. Què és exactament? Feu les vostres especulacions i, quan haureu decidit què és aquell objecte, escriviu-ho al suport amb forma de bafarada que trobareu al costat. Acosteu la boca a la punta del globus i feu-vos una selfie com si fóssiu el personatge d'un còmic dient el nom de l'objecte en qüestió. Després, només haureu de pujar la imatge a la xarxa amb el hashtag #BCNSelfies! Així, passareu a formar part de l'exposició Les cares de Barcelona, ja que les imatges enviades s'aniran projectant en una pantalla que hi ha a la mostra.

Més informació:
Museu Etnològic de Barcelona
Adreça: Passeig de Santa Madrona, 16
Telèfon: 932 56 23 00


 

BCN Vestigis!

A partir del mes de setembre

A causa dels canvis que ha patit la ciutat, dels nous costums o simplement del pas del temps, alguns espais de Barcelona han acabat perdent la seva funció i ara estan tancats, tenen usos nous o, molt sovint passen desapercebuts tot i explicar-nos moltes coses sobre la nostra història i sobre la manera com hem canviat. Antics amarradors de cavalleries, cabines telefòniques, estacions de metro fora d'ús...

A partir del mes de setembre i amb col·laboració amb el Diari ARA, veurà la llum un microsite amb el que tindreu l’oportunitat de datar, classificar i documentar els vestigis de la societat industrial presents en l’espai públic: estructures de l’estesa elèctrica, rosetes de subjecció de la catenària dels tramvies, dipòsits domèstics d’aigua, mecanismes per desplegar tendals, biguetes per penjar les politges per enlairar embalums, etc...Aquest microsite BCNVestigis! permetrà realitzar una treball d’arqueologia industrial a través del móbil. Utilitzant la càmera i el geolocalitzador, podrem realitzar una captura (foto o vídeo) i, pujar-la a la plataforma digital. Contribuirem, així, a traçar les coordenades d’un mapa interactiu de molta utilitat per l’estudi i conservació d’aquest patrimoni.

Voleu compartir amb tothom les troballes històriques de la nostra ciutat i formar part de l'exposició Les cares de Barcelona?

Més informació:
Museu Etnològic de Barcelona
Adreça: Passeig de Santa Madrona, 16
Telèfon: 932 56 23 00


 

BCN Debats!

TED(x) JardinsdeLaribal

26 de novembre

La  TED (Technology, Entertainment and Design) és una societat de responsabilitat limitada dels  EEUU  que organitza  conferències seguint el seu lema “idees que val la pena difondre". Amb un format de mini-conferencies  s’abasta un ampli ventall de temes que es graven i poden ser visionades online mitjançant  la pàgina web de l'organització, que a més a més  ofereix un servei de subtítols en un gran nombre d'idiomes.
Les conferències de la BCN TED(x)JardinsdeLaribal! Seguint  el model de la TED Talks tindran  lloc  al  Museu  Etnològic de Barcelona  es faran sobre temes que giraran al voltant  del  impacte de les noves tecnologies en la nostra vida  i com els nous conceptes d'artificialitat i  virtualitat  canviaran la nostra manera  d’entendre  la ciutat.

Més informació:
Museu Etnològic de Barcelona
Adreça: Passeig de Santa Madrona, 16
Telèfon: 932 56 23 00

Icon

Museu Etnològic i de Cultures del Món

Comparteix-la! Facebook Twitter Whatsapp