Inici / Llistat notícies / “Les cares de Barcelona”: BCN Bloggers

“Les cares de Barcelona”: BCN Bloggers

23MARÇ2017

Façana del Museu Etnològic de Barcelona

Sota el títol Les cares de Barcelona, Adrià Pujol i Cruells, antropòleg i escriptor, ha comissariat una nova exposició al Museu Etnològic de Barcelona, una instantània sobre les múltiples realitats que conviuen a la nostra metròpoli.

Al voltant d’aquesta exposició, el Museu ha preparat un seguit d’activitats que volen recollir aquestes realitats que contribueixen a dibuixar el paisatge urbà de Barcelona.

El dia 9 d’abril engeguem amb la primera d’aquestes propostes obertes a la ciutadania i als diferents col·lectius que donen vida i enriqueixen Barcelona, és la BCNBloggers.

Les ciutats són espais de confluència, d'encontres, llocs on es negocien permanentment les identitats, escenaris on conviuen l'anonimat, les estètiques imperants i les seves impugnacions constants. Les ciutats són un híbrid entre l'arcaisme i la novetat... I Barcelona no és una excepció. Acompleix fil per randa el què s'espera d'una ciutat: bullici, diversitat i un procés permanent d'anada i tornada entre el vell i el nou.

Jardins de Laribal

En aquest procés de convivència, evolució i canvi constant que mai s'atura, l’exposició reflecteix fidelment la complexitat de l'urbs i ho fa de manera nova, com un mosaic, on cada peça és diferent però totes juntes ofereixen una imatge recognoscible per a tothom. Així, finalment, aquesta realitat cada persona l’acaba mirant sota el seu prisma i es fa una ciutat a mida.

En aquesta línia, la BCNBloggers és una trobada al Museu Etnològic de Barcelona de  totes aquelles persones que actualment escriuen o gestionen un blog de qualsevol temàtica que giri vers la nostra ciutat, Barcelona, des de les seves pròpies mirades, i se’ls ofereix l’oportunitat de conèixer-se i intercanviar informacions i passions.

Mai la història de Barcelona no ha estat tant un patrimoni dels barcelonins com ho és avui. Fora dels àmbits estrictament acadèmics, els blogs s’han convertit en creadors de continguts i les xarxes socials han democratitzat l’accés a la informació. L’interès cada cop més gran per la història de la ciutat ha desbordat el caràcter historicista habitual per portar-nos cap a un relat emocional i personal.
La jornada s’estructura en quatre fases: una taula rodona amb tres bloggers de referència com són el Dani Cortijo, en Xavier Theros i l’Enric H. March, una visita guiada a l’exposició Les cares de Barcelona, un petit tastet musical i la participació en la gravació d’un petit vídeo presentant cadascú el seu blog.

És evident la influència sobre la societat que tenen avui en dia les xarxes socials i el paper democratizador de la informació que estan exercint. Gràcies a aquestes s’estan creant nous perfils de cronistes sobre la ciutat. Ens preguntem: són els bloggers els nous cronistes sobre Barcelona? La figura del cronista clàssic com Josep Maria Huertas Claveria, Jaume Fabre, Lluís Permanyer, per posar alguns exemples, està essent substituïda per la tasca realitzada per tots aquests bloggers que avui en dia escriuen sobre Barcelona?

Per a respondre i debatre a qüestions com aquesta, ens acompanyaran en una taula rodona en Dani Cortijo, en Xavier Theros i l’Enric H. March, tots tres bloggers i escriptors amb diferents llibres publicats, que ens ajudaran a entendre aquesta realitat tan canviant de les xarxes socials, des de diferents punts de vista, obrint el debat a tots els assistents.

Dani Cortijo és historiador, escriptor i actualment professor. És el creador del blog Altres Barcelones, i del directori Barcelonasfera, que aglutina més cinquanta blogs on la temàtica central és la ciutat de Barcelona. Va guanyar el Premis Blocs Catalunya l’any 2009 i té publicat el llibre Històries de la Història de Barcelona.

Xavier Theros és antropòleg, escriptor i poeta. Cofundador d’Accidents Polipoètics, té publicats llibres d’assaig, traduccions i novel·les, amb l’última, La fada negra, ha guanyat aquest any el Premi Josep Pla de narrativa. Gestiona el blog Mis zonas esdrújulas El blog de accidents polipoetics.

Enric H. March, llicenciat en Filologia Hispánica i Semítica, ha exercit de fotògraf, editor, redactor i crític literari. Actualment és professor de llengua catalana i castellana. Gestiona el blog Bereshit, des d’on investiga sobre la comunitat jueva de Catalunya, així com sobre diferents aspectes de la història de Barcelona, des del Rec Comtal (on també ha creat un blog propi) fins a l’oci popular. Ha publicat diferents llibres, l’últim El Rec Comtal. 1.000 anys d’història, aquest passat 2016. Ell mateix ens deixa en clau de reflexió el següent escrit per anar pensant de cara a la trobada

Així doncs, tenint en compte l’evidència del creixement d’aquest nova manera de participar de la historia i la ciutat, a través dels blogs, s’ha creat la BCNBloggers.

Un altre exemple de la importància del seu creixement és l’augment de les rutes històriques, que permeten llegir la ciutat a peu de carrer, interpretant-la allunyant-nos del discurs oficial i presentant una Barcelona en la qual els seus habitants es converteixen en protagonistes de la història. La recerca d’una ciutat perduda, física o simbòlica, que neix a partir dels grans canvis urbanístics, que van de l’enderroc de les muralles medievals fins a la transformació olímpica, i la necessitat de reconstruir un imaginari personal són darrere d’aquest diàleg establert en el món virtual entre divulgadors i usuaris, i del qual les institucions ja no poden prescindir.

Així doncs, veniu i participeu d’aquesta jornada, tothom està convidat!!

Data: Diumenge 9 d’Abril
Lloc: Museu Etnològic de Barcelona.
Hora:10h a 14h
Accés lliure

 
Icon

Museu Etnològic i de Cultures del Món

Comparteix-la! Facebook Twitter Whatsapp