Inici / Llistat notícies / L'Arxiu Fotogràfic del Museu Etnològic i de Cultures del Món: una mirada decolonial

L'Arxiu Fotogràfic del Museu Etnològic i de Cultures del Món: una mirada decolonial

Àmbit de l'exposició "IKUNDE. Metròpoli colonial"

08MARÇ2023

El Museu Etnològic i de Cultures del Món organitza unes taules de diàleg amb membres de les comunitats de Marroc i Guinea.

Per tal de fomentar el diàleg intercultural entre comunitats d’arreu del món, el museu ha organitzat, conjuntament amb l’O.V.Q. unes trobades que contribuiran a investigar i contextualitzar, des d'una perspectiva decolonial, el seu fons fotogràfic. Per aconseguir dur a terme aquesta proposta, la intenció inicial és  utilitzar els arxius fotogràfics de base colonial per fomentar el diàleg intercultural. 

Àmbit de l'exposició "IKUNDE. Metròpoli colonial"
Àmbit de l'exposició "IKUNDE. Metròpoli colonial"

Com explica la teòrica en cultura visual Ariella Azoullay a Potential History - Unlearning Imperialism, des del mateix moment de la seva aparició, a mitjans del segle XIX, la càmera fotogràfica esdevé un element consubstancial a la lògica de dominació imperial. En aquell context, prendre fotografies, en tant que apropiacions de les imatges d'altres, era un fet complementari al saqueig de matèries primeres, ma d'obra, recursos naturals o objectes de cultura material.

 

Considerada una eina de dominació i alhora registre que evidencia aquesta dominació, la fotografia colonial explica com s'ha volgut representar històricament l'altre, des d'una idea de superioritat que legitimava la conquesta. En aquell moment s’entenien com imatges de gran valor

 

 testimonial que més que l'alteritat, el que mostren són els valors rectors d'un vincle basat en la humiliació. I és precisament per aquest motiu que l'anàlisi crític del botí fotogràfic obtingut a les colònies, conservat posteriorment a les metròpolis, és un element que ha de jugar un paper central en els propers anys, en els processos de descolonització i transformació discursiva dels museus etnològics.

 

 

Dividit en quatre trobades, un cop finalitzades les sessions presentarem públicament els resultats d’aquesta iniciativa.