28JUN2016

La dansa del altresUn congrés internacional a la localitat alacantina de Biar aplegarà estudiosos per tractar les festes populars on es representa el moro, el salvatge, l'estranger o simplement “l'altre”.

La construcció d'identitats i la definició de grups humans passa moltes vegades per assenyalar qui no hi pertany. Des dels diferents sectors dins d'una societat fins a les nacions, tan important és establir quins són els seus trets definitoris com excloure nítidament aquells elements i individus que no formen part del nosaltres. Aquesta figura de l'altre, el que s'anomena l'alteritat, està representat en diferents símbols i rituals, i les festes populars no són una excepció.

Raül Sanchis va abordar aquest tema en l'exposició itinerant Ballar el moro, que inventariava la presència del fet musulmà a diferents festivitats dels Països Catalans, on hi destacava la diversitat d'aquesta iconografia, que anava de l'anècdota històrica fins a les recreacions més fantasioses i inversemblants. Ara, junt amb Francesc Massip, assumeix la direcció científica d'un congrés internacional que du per subtítol Alteritat i joc en la festa popular: moros, cristians i altres figures del diferent en el teatre, la música i la dansa de la tradició.                                                                                        Moros i cristians, Alcoi (l’Alcoià, País Valencià), 1952.

Del 7 al 9 de juliol, a la vila de Biar, a l'Alt Vinalopó, La dansa dels altres acollirà una vintena de ponències i comunicacions que presentaran les darreres recerques sobre aquesta temàtica, i ampliaran el ventall geogràfic d'aquests altres festius. Tot i que la majoria d'estudis es centren en els Països Catalans, també hi trobarem de diferents indrets de la península Ibèrica, Canàries, Mèxic i fins i tot les Filipines.

En els casos no peninsulars, tots ells territoris colonitzats i evangelitzats per Espanya, és interessant observar com la lògica de moros i cristians, pròpia de la reconquesta, es trasllada a la dualitat entre europeus i pobles originaris, civilitzats i salvatges, evidenciant com aquestes representacions tenen més a veure amb les tradicions pròpies que amb un coneixement real de l'altre.

Les activitats del congrés es complementaran amb mostres de dansa, teatre, música i audiovisuals, i amb la presència de dues les exposicions itinerants de l'Etnològic Ballar el moro i El teatre del cos. Podeu consultar el programa complet al lloc web de LaiREM, una de les entitats organitzadores junt amb Iconodansa i les universitats d'Alacant i Rovira i Virgili de Tarragona. 

Icon

Museu Etnològic i de Cultures del Món

Comparteix-la! Facebook Twitter Whatsapp