Inici / Llistat notícies / Khamsa, cinc històries joves

Khamsa, cinc històries joves

18JUL.2016

KhamsaLa propera entrada del nostre blog estarà dedicada al documental Khamsa, en què cinc joves del Marroc, Algèria, Tunis, Egipte i el Líban es presenten a ells mateixos i les seves societats.

Si fa un parell de setmanes us presentàvem un dels primers documentals etnogràfics de la història, Nanook of the north, el divendres vinent us presentarem un dels darrers, d'aquest mateix any. Serà interessant descobrir com algunes de les característiques que es critiquen d'una pel·lícula de fa cent anys avui són considerades virtuts.

La principal d'aquestes característiques és la participació dels seus protagonistes. Tot i que en els crèdits hi consta com a director el periodista Marc Almodóvar, la pel·lícula està composta per cinc seqüències diferents, escrites, filmades i editades per l'Ayoub, la Nina, el Seif, el Hakeem, i la Hiba.  Cap d'ells tenia cap experiència en la realització audiovisual, i el paper del director va consistir en realitzar un taller amb cadascun d'ells i orientar-los al llarg del procés. D'aquesta manera, s'obtenen cinc autoretrats subjectius, on cada jove ha seleccionat la temàtica que volia presentar i la forma en què volia fer-ho.

Fotograma del documental KhamsaAquesta metodologia trenca amb la dinàmica colonial en què una persona aliena explica els altres des de la seva perspectiva europea, i això permet trencar amb els tòpics que tenim de l'altra riba del Mediterrani. El primer que desmenteix és la uniformitat amb què veiem els mal anomenats països àrabs, començant per la llengua. La pel·lícula, que ja s'ha presentat a Rabat, Alexandria i el Caire, està disponible amb subtítols en àrab, ja que els diferents registres orals d'aquesta llengua, des del Magrib fins al Pròxim Orient, no són mútuament intel·ligibles, i encara hi hauríem d'afegir l'amazigh, parlat a la Cabília algerina.

Aquest documental forma part de SAHWA, un projecte més ampli, en el qual col·laboren 15 universitats i institucions europees, africanes i asiàtiques, per abordar des de diferents perspectives la joventut de la riba sud del Mediterrani, fomentant la investigació però també la seva participació.

Divendres us explicarem com es va realitzar aquest film i les reflexions dels seus autors, gràcies al visionat i el debat posterior que va organitzar el grup CIUTADANIES de l'Institut Català d'Antropologia.

Icon

Museu Etnològic i de Cultures del Món

Comparteix-la! Facebook Twitter Whatsapp