Inici / Llistat notícies / Kamisumō. Divertint els esperits!

Kamisumō. Divertint els esperits!

05JUN2016

Kimono de la col·lecció d'Apel·les Mestres El proper diumenge 12 de juny us proposem una activitat per conéixer en família, a través del joc, alguns elements de la cultura, les creences i l'esport més idiosincràtic del Japó.

A partir dels primers contactes entre Europa i el Japó, aquest país asiàtic ha fascinat a occident. Des de les seves tradicions ancestrals a creacions modernes com el manga o l'anime, diferents elements de la cultura nipona han estat incorporats, imitats i recreats a casa nostra. Si voleu veure alguns exemples al museu en tenim. A la seu del carrer Montcada podem veure un kimono (pròpiament un kosode) que procedeix de la col·lecció d'Apel·les Mestres (1854-1936). També a la seu de Montjuïc a l'espai Sentir l'Objecte de l'exposició estable, trobem els guarnits del carrer Verdi guardonat amb el primer premi a la Festa Major de Gràcia que van estar inspirats en la cultura nipona.

Un altre element que ha arrelat a occident i arreu del món són les seves arts marcials. El judo i el karate, entre d'altres, són originaris del Japó, tot i que tenen influències d'altres països asiàtics tant en la seva tècnica com en la seva filosofia i van ser desenvolupats en èpoques modernes. Però l'esport amb més tradició i més vinculat a la religió ancestral, el xintoisme,Guarniments japonesos Carrer Verdi és el sumō. La seva pràctica reglamentada en campionats es remunta al segle XVI, però els rituals associats i la indumentària utilitzada tenen unes arrels mil·lenàries, quan més que un esport o una lluita es tractava d'una pràctica religiosa.

L'espai on es situen els lluitadors de sumō recorda la forma d'un santuari, i el vestit de l'arbitre, la d'un sacerdot. S'explica que els kami, els esperits propis de la tradició xintoista, gaudeixen veient els humans lluitant, i que com a agraïment afavoreixen les collites. L'artista i narrador Yoshi Hioki ens descobrirà les arrels xintoistes del sumō, mentre preparem i juguem al kamisumō, la versió en paper del popular esport japonés.

La paraula kami pot referir-se als esperits, però també vol dir paper, tot i que en japonés es representen amb caràcters diferents. La semblança fonètica entre els dos termes produeix el joc de paraules que dona nom a aquesta activitat, que també té un origen ritual però que avui en dia és un entreteniment infantil.

Si veniu el proper diumenge al Museu de Cultures del Món, podreu fer manualitats, jugar, aprendre sobre el Japó i fins i tot fer riure els esperits!

Icon

Museu Etnològic i de Cultures del Món

Comparteix-la! Facebook Twitter Whatsapp