Inici / Llistat notícies / 'IFNI. La mili africana dels catalans', un llibre sobre una guerra sense sentit

'IFNI. La mili africana dels catalans', un llibre sobre una guerra sense sentit

13JUN2019

La seu del carrer de Montcada del Museu Etnològic i de Cultures del Món de Barcelona acull el dijous, 27 de juny, a les 19 h, la presentació d'un llibre que posa negre sobre blanc les vicissituds que van viure els soldats catalans a la colònia espanyola d'Ifni en temps del franquisme.

Ifni va ser una remota colònia de la costa del Marroc que va ser ocupada per l'Estat espanyol el 1934, sota el govern republicà de dretes d'Alejandro Lerroux, en un gest sense gaire sentit pràctic que va constituir, de fet, la darrera mostra de vanitat d'un imperi militar en decadència.

En realitat, l'ocupació d'aquell territori, que va durar 35 anys, fins al 1969, amb prou feines si va aportar algun benefici a l'Estat, cosa que no va impedir que, especialment en temps del dictador Francisco Franco, s'exagerés el seu interès estratègic i econòmic, sempre al·ludint a un concepte de "pàtria" que requeria el sacrifici dels ciutadans.

Ifni va ser la traducció pràctica dels somnis imperials de Franco. I la causa, durant els anys 1957 i 1958, d'una guerra que el règim va ocultar tant com va poder. Per tal de complaure aquelles ànsies imperialistes, però, molts soldats catalans es van veure implicats en una ocupació i una guerra sense sentit.

Per tal de recuperar la memòria d'aquells temps i, especialment, els vivències de tants catalans que en van ser protagonistes involuntaris, el Museu Etnològic i de Cultures del Món mostra aquests dies l'exposició IFNI. La mili africana dels catalans, que forma part del cicle d'exposicions Memòria incòmoda i, també, del projecte de recerca Barcelona, Metròpoli Colonial, dedicat a fer palesos els vincles de la ciutat amb el seu passat colonial.

Aquesta exposició ha donat origen al llibre homònim que ara es presenta al Museu Etnològic i de Cultures del Món. Ens en parlaran Josep Fornés, director del museu, i els autors del llibre i comissaris de l'exposició, els antropòlegs Andres Antebi Arno i Alberto Lopez Bargados (tots dos de la Universitat de Barcelona), a més dels historiadors de la Universitat Pompeu Fabra Pablo Gonzalez Morandi i Eloy Martín Corrales. Els autors acompanyaran els assistents a la presentació en una visita guiada a la mostra.

 

Data: 27 de juny, a les 19 h

Espai: Museu Etnològic i de Cultures del Món de Barcelona - Seu Montcada (Montcada, 12-14)

Entrada lliure

Icon

Museu Etnològic i de Cultures del Món

Comparteix-la! Facebook Twitter Whatsapp