Inici / Llistat notícies / Festes d'arreu: 'Stella Maris'

Festes d'arreu: 'Stella Maris'

12JUL.2017

El món del mar ret tribut a la Verge del Carme'Stella Maris': El món del mar ret tribut a la Verge del Carme

Del mont Carmel als molls i les barques. Aquest és el recorregut que ha fet la Verge del Carme, patrona dels mariners. Moltes poblacions de la costa i, a Barcelona, el barri de la Barceloneta, celebren la seva festa el 15 de juliol.

El culte a la Mare de Déu del Carme neix al segle XII, a Terra Santa, quan alguns croats van fundar un església dedicada a la Verge Maria al cim del mont Carmel. La verge va acabar sent invocada amb el nom de la muntanya on tenia el santuari, d'aquí el nom de Verge del Carme i el de l'ordre dels carmelites.

En abandonar Palestina, l'ordre dels carmelites es va estendre per Europa i, amb ella, el culte a la Verge del Carme, una de les característiques de la qual era l'ús d'un escapulari que es creia que tenia poders miraculosos o, com a mínim, la virtut de fer més curta l'estada al Purgatori de les ànimes dels qui el portaven.

A Catalunya, és a partir del segle XVIII quan la Verge del Carme es converteix en patrona dels mariners. Una coneguda llegenda explica que, en plena tempesta i per tal de salvar el seu vaixell, un oficial anglès hauria invocat la protecció de la verge i llançat a les aigües enfurides el seu escapulari. La tempesta s'hauria aturat automàticament després, això sí, que una última onada hagués tornat l'escapulari a les mans del seu propietari. Poc després, la Verge del Carme va començar a ser coneguda amb el nom d'Stella Maris i considerada protectora de la gent del mar.

A casa nostra, va contribuir especialment a integrar en la vida marinera el culte a la Verge del Carme (en detriment de sant Telm, patró original dels mariners catalans, i de sant Pere) l’almirall mallorquí Antoni Barceló i Pont de la Terra. Avui, encara són moltes les poblacions catalanes que celebren amb especial intensitat la festa de la Verge del Carme: des de Vilassar de Mar a Llançà, passant per L'Ampolla, Palamós o L'Escala, on hi ha la tradició de fer catifes pels carrers utilitzant sal de colors. A Barcelona, és el barri mariner de la ciutat el que celebra especialment la festa, que té un desenvolupament similar arreu: una processó que arrenca a terra i segueix per mar.

La Confraria de Pescadors de la Barceloneta és l'encarregada d'organitzar els actes barcelonins en honor de la Verge del Carme. El 15 de juliol la imatge de la verge surt en processó des de l'església de Sant Miquel del Port (enguany a les 17 h) i s'adreça, baixant pel passeig de Joan de Borbó, cap al Moll de Pescadors. Allà, s'embarca la imatge (de vegades en una golondrina) que, seguida per un estol d'altres embarcacions de pescadors o esportives, recorre el port barceloní durant més d'una hora.

En tornar a terra, es munta un altar improvisat i se celebra una missa. Els pescadors porten flors a la imatge i la Confraria li fa una ofrena de peix. La celebració acaba després de la missa amb una actuació d'una de les formacions corals del barri: el cor Selectiu de Cantaires de la Barceloneta, que forma part de la Federació de Cors de Clavé i que interpreta al mateix Moll de Pescadors (enguany a les 20 h), un repertori d'havaneres.

Icon

Museu Etnològic i de Cultures del Món

Comparteix-la! Facebook Twitter Whatsapp