28JUN2017

Sant Pere: la segona revetlla i la festa dels pescadors

Gegants de Sant Pere de les Puel·les

El 29 de juny se celebra la festivitat de sant Pere i, la nit anterior, s'organitza una revetlla similar a la que s'ha viscut uns dies abans per sant Joan. La festivitat, però té una significació especial als pobles de tradició marinera... i també a barris barcelonins com el de sant Pere.

A les ciutats, com ara a Barcelona, possiblement s'associa de manera especial la festivitat de sant Pere a la segona revetlla, durant la qual, com es fa en la de sant Joan,  s'encenen fogueres, es llancen focs artificials i petards, es menja coca i hi ha festa amb música inclosa.

La celebració, però, és en honor del principal dels apòstols cristians, aquell que guarda les portes del cel (d'aquí que se'l representi amb les claus a les mans) i que, abans de seguir Jesús, havia estat pescador. És per això que sant Pere és patró dels pescadors i, especialment a Catalunya, se l'invoca tant per afavorir la pesca com, especialment, per apaivagar la mala mar i protegir les barques i els seus ocupants dels naufragis.

D'aquí que moltes localitats de la costa catalana celebrin en honor a sant Pere unes festes marineres que han arribat fins als nostres dies i que sovint inclouen la benedicció de barques i també d'estris de pesca.

Organitzades sovint per confraries de pescadors locals, els actes inclouen processons en les que es treu a passejar la imatge guarnida del sant. Entre les celebracions marineres més sonades, la Setmana del Mar o Festes de sant Pere que se celebra a Vilanova i la Geltrú, deu dies de celebracions que són especialment intenses al Barri de Mar, on vivien majoritàriament els pescadors de la localitat.

La Setmana del Mar inclou mig centenar d'actes, entre els quals hi ha des d'activitats gastronòmiques (com el concurs d'all cremat, un plat amb semblances amb el suquet) a concursos populars de tota mena, sempre amb temàtica marinera.

 

Especialment destacada és la cita del dia 28 a la tarda, quan la imatge de sant Pere, que ha estat tot l'any a la parròquia de la Immaculada Concepció o Església del Mar, és portada en processó fins al port, on l'esperen tot de barques guarnides. La més gran, acull la imatge de sant Pere, i surt acompanyada de la resta de barques. Des de l'embarcació principal, es beneeix la resta de barques, un costum que ve del segle XVIII. A la nit, se celebra la clàssica revetlla.

Moltes altres localitats catalanes celebren festes de pescadors, com ara Blanes, on és costum celebrar la festa de sant Pere en homenatge als pescadors jubilats, o Calella de Palafrugell on, a més de les celebracions pròpies de sant Pere, amb cantada de cançons tradicionals, cremat i trobada d'embarcacions de pesca, el primer cap de setmana de juliol s'organitza la ja tradicional Cantada d'Havaneres.

Són només algunes de les moltes localitats marineres de Catalunya on se celebra Sant Pere amb intensitat. De fet, el folklorista Joan Amades explicava que, en temps, havia estat costum que els pescadors duguessin a passejar en barca parelles d'enamorats durant la festa de sant Pere.

També se celebra la festa del sant al barri barceloní que duu el seu nom, que procedeix de l'existència a la zona del Monestir de sant Pere de les Puel·les. Trobades gastronòmiques, espectacles al carrer, visites guiades al monestir i, especialment, cites tradicionals, són part de la celebració que es viu al barri i que inclou audicions i ballades de sardanes i de balls populars.

Si us passegeu aquests dies pel barri de sant Pere, descobrireu una zona de carrers estrets, històricament un barri de menestrals, on avui la festa té una cara moderna, però encara manté cites tradicionals com un Correfoc de Sant Pere que fins i tot inclou la simulació de l'incendi de Sant Pere o de Santa Maria del Mar. S'organitza també el Seguici de sant Pere, en el qual la colla gegantera de Sant Pere de les Puel·les ret el seu homenatge al sant amb una passejada dels gegants Pere II el Gran i Constança de Sicília. Finalment, dins dels actes de la Festa Major de Sant Pere no falta la Trobada de Gegants del casc Antic, durant la qual els gegants del barri, els gegants de Santa Maria del Mar, en Pepet i la Marieta, la geganta Caterina i en Tinet el Graller, fan d'amfitrions dels seus companys i companyes vinguts de tota Catalunya.

 

Imatges: Els Gegants Pere II el Gran i Constança de Sicília a l'exterior de l'església de Sant Pere de les Puel·les, a Barcelona; façana, i secció del vitrall a l'interior de l'església.

Icon

Museu Etnològic i de Cultures del Món

Comparteix-la! Facebook Twitter Whatsapp