Inici / Llistat notícies / Festes d'arreu: Sant Antoni

Festes d'arreu: Sant Antoni

10GEN.2018

Sant Antoni: dels Tres Tombs a la Santantonà

Via Cultura Popular - lameva.barcelona.catA mitjan gener, torna als carrers de Barcelona la festa de Sant Antoni, omplint de carros i carruatges el barri del mateix nom i el de Sant Andreu. Aquest últim, però, acull una tradició relativament nova, els Tres Tombs Infernals, que teatralitza i omple de fum i foc un conegut episodi de la vida del sant. Però no és, ni de bon tros, l'únic lloc on la vida del sant Antoni es converteix en teatre Heu sentit mai a parlar, per exemple, de la Santantonà de Forcall, a El Ports?

Recordem, d'entrada, que com a patró de les cavalleries i els animals de peu rodó, la festa de sant Antoni transporta els barcelonins i barcelonines a un temps en què les bèsties de càrrega eren elements imprescindibles en la vida diària. D'aquí les processons de carros i carruatges que se celebren tant a Barcelona com a molts territoris de parla catalana i que, tot i la seva importància, representen només una de les moltes cares de la festa. No cal ni deixar la ciutat per trobar-se amb els Tres Tombs Infernals, una festa recent (l'any passat va fer 25 anys) que se celebra al barri de Sant Andreu de Palomar i que se centra en una llegenda relacionada amb la vida del sant: les temptacions de sant Antoni. Segons aquesta història, explicada en l'hagiografia que ens va deixar sant Atanasi, sant Antoni es va retirar del món i va anar a viure a una cova. Veient que perdia una ànima, el dimoni es va presentar a la cova del sant i el va temptar oferint-li poder, plaers i sexe, essent vençut en cada ocasió. La colla de diables local, La Satànica de Sant Andreu, reviu cada any l'episodi, amb pirotècnica, focs artificials i un gran protagonisme dels diables, en els Tres Tombs Infernals. Però les temptacions de sant Antoni es representen també en molts pobles amb motiu de la festivitat del sant.

La festa de sant Antoni està molt estesa i és especialment vistosa, per exemple, a les Illes Balears, però adquireix un grau especial de sofisticació a la comarca valenciana d'Els Ports, on se celebren les anomenades Santantonades o Santantonàs.

A Cinctorres, a Todolella, a Herbers i, especialment a Forcall, se celebren unes festes que tenen com a element central l'anomenada "Barraca". És, de fet, una gran foguera, de vegades de diversos pisos, construïda al voltant d'un maig (o Maio) o gran arbre tallat el dia de sant Esteve que, copa inclosa, sosté l'estructura. La Barraca, imatge de l'infern, s'encén durant una celebració que té el foc com a protagonista... però també la vida del sant. I és que la teatralització de l'episodi de les temptacions, és una constant en aquestes celebracions on de vegades fins i tot hi ha personatges com "la temptaora" o, segons on, "la Filoseta" o "la Filandrona", habitualment un home transvestit que recorre els domicilis particulars fent bromes de caràcter sexual als habitants de la casa, obrint-se de cames i aixecant-se les faldilles en una al·lusió a les temptacions a les quals va ser sotmés sant Antoni.

De totes aquestes festes, una de les que té una tradició més llarga i una més gran riquesa de personatges és la de Forcall. Se celebra al voltant del 17 de gener i està documentada des del segle XIV, tot i que es creu que ja se celebrava anteriorment, possiblement vinculada amb rituals per reclamar bones collites per l'any següent. La festa consisteix en una desfilada que escenifica la vida de sant Antoni Abat i que és plena de personatges característics que van dels Cremallers i els Teeros (veïns disfressats que porten el foc, protagonista de la festa, en unes grans teies) al Desputllat, demoníac responsable de tots els mals que porta lligats d'una corda sant Antoni i un altre eremita, sant Pau. A més, hi ha els Botargues, que representen les temptacions de la mateixa manera que ho fa la Filoseta... En la festa, els sants són conduïts a la Barraca, dins la qual s'ha practicat un túnel pel qual, un cop encesa la foguera, entraran els sants al final del seu recorregut. Ha triomfat el mal sobre el bé i els sants han anat a parar a l'infern? No patiu, que l'estada dels homes sants dins l'ardent Avern serà curta i aviat tornaran a sortir de la Barraca en flames exemplificant el triomf, un any més, del bé sobre el mal. La foguera, però, seguirà cremant tota la nit en una imatge que fa pensar, també, en l'origen de totes les tradicions: el cicle de la Natura.

Icon

Museu Etnològic i de Cultures del Món

Comparteix-la! Facebook Twitter Whatsapp