Inici / Llistat notícies / Festes d'arreu: La Festa major del Raval

Festes d'arreu: La Festa major del Raval

13JUL.2016

Cartell de la Festa Major del Raval 2016Aquest cap de setmana se celebra la festa d'aquest barri del districte de Ciutat Vella. Les activitats que s'hi organitzen són un reflex dels canvis que ha experimentat al llarg de dècades.

La divisió actual de Ciutat Vella en quatre barris no es correspon amb els veïnats que antigament organitzaven festes als seus carrers. La primera d'aquestes festes és per Sant Pere, un dels tres conjunts que conforma el Casc Antic, junt amb Santa Caterina i La Ribera. La setmana passada coneixíem que la benedicció d'automòbils al carrer Regomir és un vestigi de les celebracions que s'hi feien per Sant Cristòfor, i les festes del Gòtic, les de Sant Roc, originalment es limitaven a la Plaça Nova i els seus voltants.

En el cas de les festes del Raval, el seu origen s'ubica al carrer del Carme, que deu el seu nom al convent carmelita que hi havia des de l'edat mitjana. Coincidint amb la celebració de la Mare de Déu del Carme, el 16 de juliol, s'organitzava una fira que abastava des de la Rambla fins a la plaça del Pedró, i Joan Amades la documenta des de finals del segle XVIII. Actualment, les celebracions s'han estès a molts altres carrers, però pel carrer del Carme només hi circulen un parell de rues. L'únic acte relacionat amb la verge és una ofrena floral a l'església de Sant Agustí, la parròquia del barri.

L'empremta religiosa s'ha esvaït de les festes de la mateixa manera que al conjunt de la societat. Molts altres canvis socials també es veuen reflectits en el tipus d'actes que es realitzen, així com en els col·lectius que els organitzen. Llegint el programa, es pot observar la gran diversitat en la tipologia d'entitats que les fan possibles: associacions de veïns, de comerciants o culturals, diferents establiments dedicats a la restauració i l'entreteniment o ONGs.

El Raval és un dels barris amb una major presència de persones migrades, i la meitat de la població no té la nacionalitat espanyola. Aquesta diversitat també se sent en les festes, on hi participen col·lectius marroquins, filipins, pakistanesos, indis o bolivians. Però l'origen geogràfic no és l'únic motiu per la diversitat, ja que hi conviuen la imatgeria festiva dels gegants, bastoners o puntaires amb el rock, els Djs o la música i els balls de Bolliwood. També es programen activitats culturals com itineraris pel barri i portes obertes a museus, i diferents exposicions i xerrades amb temes tan diferents com la presència gitana al carrer de la Cera i voltants o el gènere cinematogràfic de Star Wars.

En la vesant més tradicional, cal esmentar la participació de les societats corals i humorístiques, de gran arrelament al barri i un dels eixos vertebradors que va servir en el passat per integrar i instruir les classes treballadores que arribaven a la capital. Seran les protagonistes de l'acta inaugural, dijous dia 14, amb una cercavila pels carrers i una actuació a la plaça Vicenç Martorell.

Del 14 al 17 de juliol, podeu conèixer com un barri complex i del que massa sovint se'n parla en termes de conflicte, es presenta a sí mateix i celebra la seva diversitat.

Programa de les festes

Icon

Museu Etnològic i de Cultures del Món

Comparteix-la! Facebook Twitter Whatsapp