Inici / Llistat notícies / Festes d'arreu - Festa dels Enfarinats

Festes d'arreu - Festa dels Enfarinats

27DES.2018

Que potser són bojos? Ho sembla, però simplement és que participen en una tradició que, cada 28 de desembre, transforma una tranquil·la localitat de la comarca de l'Alcoià, a València, en l'escenari d'una batalla campal de farina... És la Festa dels Enfarinats. Pareu atenció, que comença la guerra.

No hi ha un origen cert i documentat de la tradició, tot i que alguns antropòlegs han apuntat que té relació amb els saturnals romanes, unes festes d'estil carnavalesc durant les quals es relaxaven notablement el convencions socials. Sigui com sigui, el cas és que aquesta festa d'origen incert es va celebrar fins els anys 50, quan va quedar interrompuda. No va ser fins el 1981 que no es va recuperar novament.

Tot passa a Ibi, una localitat especialment coneguda per la seva producció de joguines. No és estrany que, aquí, els agradi jugar... Protagonitza la Festa dels Enfarinats un grup d'una quinzena d'homes, tots casats, segons el que estableix la tradició i que en principi estan lligats per una relació d'amistat. El grup no només participa en aquesta celebració, sinó també en d'altres moments importants del calendari festiu com la festa de Moros i cristians.

La nit abans del dia dels Sants Innocents, els carrers d'Ibi apareixen plens de cartells d'un grup que es presenta com "els Amantats". Anuncia la presa de l'Ajuntament al dia següent i llegeix uns bans que tenen caràcter satíric i responen a la tradició, pròpia de l'època, de capgirar l'ordre establert. Aquests "Amantats" són, de fet, els membres del grup de casats, vestits només amb unes mantes. Al dia següent els tornareu a veure, a primera hora del matí, ara vestits de manera estrafolària, amb robes virolades i amb les cares pintades. Es trobaran a la plaça de l'Esglèsia des d'on faran una carrera d'uns dos-cents metres fins a l'Ajuntament. El primer en arribar-hi serà investit "alcalde" i, de fet, serà l'autèntic alcalde de la població qui el rebrà a la porta del consistori i li lliurarà una vara simbòlica, reconeixent la seva autoritat. És el que es coneix com La Remuda o traspàs de poder de les autoritats reals a les festives.

Entre els Enfarinats, per tant, es nomenarà l'Alcalde, vestit amb un barret de copa, medalles i una roba adient a la solemnitat del seu càrrec. Amb ell, el jutge i secretari portaran un gran llibre on apuntaran les multes que imposaran més tard i els agutzils, que portaran les claus de la presó, faran sonar tabals i d'altres instruments i llançaran petards i farina durant la festa.

I és que des d'aquell moment, els Enfarinats assumeixen el poder i estableixen unes normatives tan estrictes, l'anomenada "Justícia Nova", que tothom, faci el que faci, les transgredirà i haurà de pagar unes multes exorbitants que, finalment, quedaran reduïdes a petites aportacions que es donaran a l'asil de la localitat o es destinaran a actes benèfics.

A mig matí, però, fa la seva aparició l'Oposició, un altre grup d'habitants del poble, no tan tancat ni definit com el dels Enfarinats. Vesteixen barrets alts guarnits amb estrelles. La guerra entre tots dos bàndols comença a mig matí i s'estén fins al migdia. Durant aquestes hores, els contendents es llançaran farina, pols de colors, verdures de tota mena... i fins i tot petards. En cap cas, però, l'Oposició aconseguirà els seus objectius i els Enfarinats seguiran imposant multes exagerades durant tot el que queda de matí. La pau no se signarà fins a l'hora de dinar, quan els dos bàndols faran junts un àpat a base de carn de porc i mongetes seques propi de la zona mentre segueixen ressonant els petards.

La festa s'acabarà quan apareguin els Tapats, personatges carnavalescos per excel·lència que es vesteixen de manera estrafolària però que obligatòriament han de dur la cara tapada de manera que no se sàpiga ni la identitat ni el sexe. És habitual que, entre els Tapats, hi hagi les esposes dels homes casats que han fet el paper d'Enfarinats durant la jornada.

Els Tapats, doncs, anuncien el final d'una festa que s'acabarà a la tarda amb la Dansà, durant la qual els assistents interpreten balls de tota mena.

 

Fotografia: Fotógrafo Ibi

 

Icon

Museu Etnològic i de Cultures del Món

Comparteix-la! Facebook Twitter Whatsapp