14MAIG2018

El proper 8 de juny a les 18.45 h, al Museu Etnològic i de Cultures del Món- Parc Montjuïc, Lluís Bonet i Agustí, professor titular i Director del Programa de Gestió Cultural de la Universitat de Barcelona presentarà Etnològic BCN, un llibre coral que commemora la reobertura del Museu, tancant per reformes uns anys, i que explica el que ha estat el Museu Etnològic fins avui dia.

La presentació començarà amb una xerrada impartida per Lluís Bonet que posarà de manifest com un catàleg d’un museu no és el mateix que el d’una exposició. Per Bonet, el llibre és una declaració de principis sobre la missió, la visió i els valors del museu, pensat per a públics ben diversos, des de famílies amb nens fins a experts en patrimoni intangible, passant per audiències amb una gran varietat de referents culturals. A partir d’imatges i paraules s’aniran desgranant les opcions preses i els reptes complexos que caracteritzen una ciutat i la seva col·lecció etnològica. La Barcelona i la Catalunya que varen veure néixer la col·lecció i posteriorment construir un edifici específic pel museu no tenen res a veure amb l’actual, però el conjunt d’artefactes dipositats i les seves múltiples exposicions ens permeten veure i entendre com evoluciona la mirada d’una societat. Un procés històric ric i contradictori alhora, realitzat per professionals amb conviccions, compromesos amb el seu temps. Segons el Professor Bonet, el llibre que es presenta és una mostra actualitzada d’aquest procés i una invitació a visitar amb ulls nous, diversos, les col·leccions i les múltiples interpretacions que en podem fer.

Amb la participació d’alguns dels escriptors dels llibre, l'esdeveniment finalitzarà amb un petit pica-pica per a celebrar l’aparició d’aquesta publicació en un moment en el que el museu està en una fase de transició i fusió amb el que era el Museu de Cultures del Món.

Diuen, diuen, diuen... que, les paraules se les emporta el vent. Potser sí! Però, una forma perquè no s’escapin és escriure-les en algun racó o altre i, en el cas dels 75 anys del Museu Etnològic de Barcelona, tal cosa semblant ha passat. D’aquí, doncs, d’entrada, l’edició del document amb un títol volgudament abreviat: Etnològic BCN. Ara bé, pel que fa a la tria del mot: “Etnològic” és, perquè, simplifica de forma popular la manera d’anomenar el museu (ei, sense l’article apostrofat al davant) i, respecte a l’acrònim “BCN”, aquest facilita que el monograma de la ciutat de Barcelona ressoni de forma global.

Dit això, el volum imprès pretén despertar als lectors interès, emocions, records, coneixements... i, sobretot, curiositat infinita per apropar-se al museu a fi de poder gaudir-lo al màxim ja siguem infants, adults o bé ancians. Perquè, ben rumiat, hi ha una edat per visitar el museu? I, per llegir el llibre? La resposta és que no, que n’hi ha moltes, raó per la qual un col·lectiu multidisciplinar d’experts en diferents disciplines hi han dedicat energies per traçar un renovat discurs museístic durant els anys 2011 al 2015 en què l’edifici ubicat a la muntanya de Montjuïc ha estat tancat al públic per obres.

De fet, en un inici, la remodelació de l’equipament cultural no plantejava l’edició d’un llibre però l’important recull d’estudis i treballs tècnics, que es van arribar a elaborar, obriren els ulls a la direcció de l’Etnològic a plantejar la possibilitat de reescriure’ls en un únic aplec com a testimoni d’una època de viure l’etnologia. És a dir, una mena de “make in off” cinematogràfic però, en format de paper i... aquí està!

Presentat en societat en un primer moment el dia 28 de gener, en la trobada del Som Cultura Popular de Barcelona, aviat, en breu, el proper dia 8 de juny serà també presentat en un format acadèmic en les instal·lacions del museu per la qual cosa convidadíssims esteu, d’acord?

I és que, amb la voluntat de ser fidel a l’empresa, la publicació respira a totes bandes l’ADN del museu. D’entrada, a més del títol ja esmentat, la coberta és de color blanc (com les parets i mobiliari de les sales de l’edifici); amb una il·lustració familiar (entre les pàgines interiors també hi un conte desplegable dibuixat a 8 mans); i, la manipulació amb un hexàgon a la portada (que fa referència a l’arquitectura de l’edifici) deixa entrellucar una fotografia de les guardes del llibre on es destaca un detall de la façana del Etnològic.

A partir d’aquí, en els plecs de papers impresos hi ha entrevistes (al director, a tècnics, dissenyadors); articles redactats amb diferents nivells de lectura i, complementats amb una selecció acurada de fotografies o il·lustracions (d’antropòlegs, pedagogs, historiadors, arquitectes, conservadors, educadors, gestors culturals, comissaris...); a més, en annex, traduccions en anglès i castellà que faciliten la divulgació de l’obra.

Arribats en aquest punt, res millor que convidar a descobrir els diferents continguts del llibre, els quals, entre d’altres, fan l’ullet als àmbits expositors del museu, els orígens històrics, els treballadors de la casa, les etapes viscudes, les expedicions i exposicions realitzades, els projectes... i que anhela ser útil en el present i en el futur. Bona lectura!

- Antoni Serés -

Icon

Museu Etnològic i de Cultures del Món

Comparteix-la! Facebook Twitter Whatsapp