25MAIG2016

Espai experimental d'exposicions temporalsLa mateixa setmana en què es tanca la planta de l'Etnològic que allotja les exposicions temporals, comencen a arribar els objectes per la nova exposició del carrer Montcada.

Queda poc temps per visitar les exposicions El Sagrat, el Profà i la Festa i Terra de Canterers, que ocupen la quarta planta de la seu de Montjuïc. En les properes setmanes, les peces exposades tornaran a la reserva i s'iniciaran les obres per adequar l'espai per a una nova exposició temporal, en la qual ja s'està treballant.

L'activitat d'un museu mai s'atura, i n'és una bona mostra que a la planta baixa del palau Nadal del carrer Montcada, a la sala d'exposicions temporals, ja s'està instal·lant una nova mostra que es podrà veure ben aviat. El passat divendres ja van arribar objectes procedents de la reserva de l'Etnològic, peces que fa dècades que no es mostren al públic, si es que s'han mostrat mai, i que es remunten a les primeres expedicions de la institució.

Aquesta setmana també arribaran peces procedents de Madrid, del Museo Nacional de Antropologia. Tots dos museus tenen orígens comuns, molt vinculats a l'estudi dels pobles de les colònies que Espanya tenia a l'Àfrica. Aquest serà un dels afers que tractarà la nova exposició: les expedicions, sovint conjuntes, que van realitzar a la Guinea Equatorial.

Però les campanyes etnològiques no seran la única temàtica tractada, sinó que abastarà els diferents vincles entre Barcelona i la colònia Africana. Es mostraran documents, originals o reproduccions, procedents de diferents arxius, com l'Arxiu de Catalunya, l'Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, la Biblioteca Nacional de Catalunya o l'Arxiu Comarcal d'Osona. Aquest darrer s'explica per la tasca missionera dels frares Claretians, que tenen la seva seu central a Vic. Del seu arxiu també procedeixen documents, fotografies i llibres, que són testimoni de l'evangelització duta a terme, així com la divulgació sobre la geografia, l'etnografia i les ciències naturals de Guinea.

També s'exhibiran cartells, mapes i tríptics que formen part de les col·leccions del Museu Marítim de Barcelona i que il·lustren els itineraris que unien per mar la colònia i la metròpoli.

Aquesta exposició mostrarà un altre tipus d'objectes que no són gaire freqüents a un museu etnològic. Les campanyes etnogràfiques a Guinea van estar molt vinculades a les que realitzava el Zoo de Barcelona, fins el punt que el primatòleg Jordí Sabater i Pi, qui va dur en Floquet de Neu a Barcelona, col·laborava amb totes dues institucions. Per il·lustrar l'estudi dels animals i plantes, però també la seva captura i caça, l'exposició comptarà amb objectes prestats pel Zoo de Barcelona, el Museu de Ciències Naturals, el Fons Sabater Pi de la UB i diferents col·leccions privades.

Durant les properes setmanes, tots aquests objectes, junt amb els textos explicatius i diferents audiovisuals, aniran composant l'exposició Ikunde. Barcelona, metròpoli colonial, que ens mostrarà un passat, tant recent com desconegut, de la nostra ciutat.

Icon

Museu Etnològic i de Cultures del Món

Comparteix-la! Facebook Twitter Whatsapp