Inici / Llistat notícies / El turisme, vist des de l'antropologia, al cicle de cinema '#Cinelab Turisme'

El turisme, vist des de l'antropologia, al cicle de cinema '#Cinelab Turisme'

11OCT.2018

És un nou fenomen mundial en el que participa bona part de la població i que està transformant ciutats i paisatges... Ens referim al turisme, una experiència, una oportunitat per al consum, una font de riquesa, una pràctica amb repercussions mediambientals i molt més. Tots aquests aspectes els tracten una pila de films com els que veureu al cicle de cinema #Cinelab Turisme.

Organitzen la proposta l'Institut Català d’Antropologia (ICA) i el Festival Vilamon, organitzat per un col·lectiu dedicat a promoure alternatives  turístiques respectuoses amb el medi ambient, la diversitat de les poblacions i les economies locals.

Cada dimecres al vespre, des del 24 d'octubre fins al 12 de desembre, a l'equipament del carrer de Montcada del Museu Etnològic i de Cultures del Món, podreu gaudir d'un seguit de documents audiovisuals que ens parlen del viatge en el sentit més ampli: des dels pelegrinatges a la invasió massiva de les ciutats i des del turisme sexual a aquell que té com a objecte espais amb un passat tan terrorífic com els camps d'extermini nazis.

I és que el turisme és un fenomen amb moltes cares i amb connotacions socials, culturals, polítiques, mediambientals. Totes les tracten uns films triats a partir de la relació de títols aplegada per l'Anthropology of Tourism Interest Group (ATIG). Els veureu en un seguit de sessions temàtiques setmanals:

 

Dimecres, 24 d'octubre

Sessió inaugural: Turismes contemporanis: representacions, encontres i conflictes

Es projectarà el film d'Ilja Kok i Willem Timmers Framing the Other (25 min, 2011), un documental sobre un turista que viatja a Etiòpia amb la idea de prendre fotografies exòtiques però que veu la seva visió del turisme sacsejada a conseqüència de la trobada amb una dona local.

Presenta la sessió l'antropòloga Fabiola Mancinelli.

 

Dimecres, 31 d'octubre

Turisme: viatge sagrat

Es projectarà el film de Tommi Mendel Common roads: pilgrimage and backpacking in the 21st century (95 min, 2013), que analitza el concepte de pelegrinatge i els viatges dels joves amb la motxilla a l'esquena tan freqüents en el nostre segle XXI.

Presenta la sessió l'antropòloga Elisabet Pertegas.

 

Dimecres, 7 de novembre

L'efecte Lonely Planet

Estan els turistes destrossant el planeta, o bé salvant-lo? S'ho pregunta Gringo Trails (80 min, 2013), un documental del director Pergi Vail rodat a llocs tan diversos com Bolívia i el Bhutan que analitza l'impacte dels viatges massius en els nostres temps

El presentador o presentadora d'aquesta sessió està pendent de determinar.

 

Dimecres, 21 de novembre

Turisme i ciutats: una difícil convivència

Nana Rebhan firma un documental que analitza l'impacte de la indústria turística a Berlín. Els beneficis econòmics compensen els efectes socials que té o potser no? La resposta, o com a mínim unes quantes preguntes, a Welcome Godbye!, (93 min, 2014).

El presentador o presentadora d'aquesta sessió està pendent de determinar.

 

Dimecres, 28 de novembre

Sol, sorra i sexe

Algunes platges de Bali són el lloc de treball de molts nois joves que es busquen la vida oferint-se a les turistes, occidentals o orientals, que visiten el país per relaxar-se, fer bronzo i... tenir una aventura sense gaires complicacions. Aquest documental, titulat Cowboys in Paradise (82 min, 2009) ens mostra com funciona el món dels anomenats 'Kuta Cowboys'.

El presentador o presentadora d'aquesta sessió està pendent de determinar.

 

Dimecres, 5 de desembre

El turisme de la realitat

Una explotació minera a Potosí, a Bolívia, ha esdevingut una atracció turística en la que es pot veure uns treballadors sotmesos a unes condicions més pròpies del segle XIX que del XXI. Nosaltres viatgem i vosaltres treballeu. És el missatge que ens transmeten les directores Charlotta Copcutt, Anna Weitz i Anna Klara Åhrén a Nosotros, los de allá (46 min, 2005)

Presenta la sessió l'antropòloga Saida Palou.

 

Dimecres, 12 de desembre

El turisme de la mort

Milers de persones viatgen cada any als antics camps d'extermini, convertits avui en centres de commemoració i pelegrinatge. Qui són els visitants que s'acosten a aquests llocs de passat terrible i per què són allà? Mira d'explicar-s'ho i explicar-nos-ho el director Sergei Loznitsa a Austerlitz (94 min, 2016), un documental que pren el títol de la novel·la de W.G. Sebald, dedicada a la memòria de l'Holocaust.

Presenta la sessió Elsa Soro, docent i investigadora en temes relacionats amb el turisme.


 

#Cinelab Turisme: Mirades des de l’antropologia

Dates: Cada dimecres, del 24 d’octubre al 12 de desembre

Horari: De 18.30 a 20.30h.

Espai: Museu Etnològic i de Cultures del Món - Montcada (Montcada, 12-14)

Preu: Entrada lliure

Tots els films es projecten en versió original amb subtítols.

 

 

Icon

Museu Etnològic i de Cultures del Món

Comparteix-la! Facebook Twitter Whatsapp