Inici / Llistat notícies / El Secret de l’Etnològic: El soldat de plom

El Secret de l’Etnològic: El soldat de plom

26NOV.2015

Soldat de plom amb tambor

Les peces del Museu Etnològic procedeixen de dues institucions diferents que van ajuntar-se per composar les col·leccions actuals: Un d'ells és el Museu Etnològic i Colonial, fundat a la ubicació del museu actual. L'altre és el Museu d'Indústries i Arts Populars, que va crear-se el 1942 per revitalitzar el recinte del Poble Espanyol, que havia estat creat durant l'exposició de 1929.

Va ser en aquest darrer museu on van treballar els dos etnògrafs a qui dediquem les falles que us donen la benvinguda al museu: Joan Amades i Ramon Violant. Una de les peculiaritats d'aquesta ubicació és que el museu tenia com a veïns alguns tallers d'artesans que donaven vida a aquest poble artificial, i la convivència era d'allò més fructífera, ja que el museu no només conservava peces d'artesania tradicional sinó que en fomentava la seva creació i la pervivència dels oficis que les produïen.

Un d'aquests tallers, que ja s'havia establert a Barcelona l'any 1828, fabricava una artesania ben peculiar i avui prou oblidada: a la casa Ortelli es gravaven i fonien soldadets de plom. Quan l'establiment va tancar, l'any 1962, l'artesana va decidir donar tota la seva col·lecció, i també les eines que feia servir, al museu. Fruit d'aquest veïnatge, el Museu Etnològic conserva avui una de les col·leccions de figures de plom més importants d'Europa.

Veniu al museu i descobriu aquest secret de l'Etnològic...tota una vitrina sencera dedicada a aquestes peces tan especials.

Icon

Museu Etnològic i de Cultures del Món

Comparteix-la! Facebook Twitter Whatsapp