Inici / Llistat notícies / El patrimoni cultural immaterial està a l'Etnològic!

El patrimoni cultural immaterial està a l'Etnològic!

28DES.2015

Segell UNESCONo cal anar gaire lluny per trobar objectes que han estat reconeguts com a patrimoni de la humanitat i que són representatius de festes i tradicions. A les exposicions i a la reserva visitable del museu hi ha uns quants i des d'aquesta setmana estan tots ells assenyalats amb els segells de la UNESCO.

La UNESCO és l'organisme internacional que s'encarrega de catalogar aquells elements arquitectònics i paisatgístics que, segons els criteris acordats pels estats, mereixen un especial reconeixement i protecció. Però a part d'aquests elements materials, des de 2001 també reconeix elements immaterials que formen part del patrimoni de la humanitat. Es tracta de músiques, danses, tradicions orals, festes i altres manifestacions que no es poden reduir a una dimensió estrictament física.

Al Museu Etnològic no únicament es mostren objectes sinó també significats. Així doncs, les peces que es poden trobar a les sales d'exposicions, moltes extraordinàries i úniques, no s'exposen a sí mateixes sinó que sovint parlen de les persones que les han construït i fet servir abans d'acabar exhibides en el museu. Es tracta d'objectes que representen un conjunt de gent, la seva cultura i la manera com s'organitza per a la seva vida quotidiana i també per als moments especials.

Dels vuit elements que estan reconeguts als Països Catalans com a patrimoni cultural immaterial de la humanitat, se'n poden contemplar quatre a l'Etnològic:

 

Mascares de La PatumCastells

Els castells

A la reserva visitable es troba un vestit de casteller amb la camisa de la colla Joves Xiquets de Valls. Aquesta camisa forma part de la donació realitzada per diferents colles, consistent en camises signades per les persones que les han dut durant diferents diades. La vinculació del museu amb el món casteller també es mostra en la col·laboració per produir l'exposició Les colles castelleres de Barcelona.

La Patum de Berga


També a la reserva visitable, a la planta zero, s'exposa un vestit de ple. El salt de Plens és un dels moments culminants de les celebracions del Corpus a la capital del Berguedà, en què cadascun dels  plens, uns centenars dels participants, encenen nou petards que converteixen la plaça de Sant Pere en un mar de guspires. La patum és protagonista destacada de La Patum i altres patrimonis, una exposició itinerant que podreu veure durant la mostra Som Cultura Popular, junt amb moltes altres.


 
La Muixeranga d'Algemesí

Falla al vestíbul del Museu Etnològic de Barcelona

La Muixeranga d'Algemesí

En aquesta vila de la Ribera Alta valenciana es conserva una tradició, possiblement d'origen morisc, que es presenta durant les fes de la Mare de Déu de la Salut, al mes de setembre. Es considera que la muixeranga té un vistencle amb els castells del principat, però es  diferencien per combinar-se amb la dansa, per la composició dels seus castells humans i per la indumentària que duen els participants. A la reserva visitable del museu, també està present aquest patrimoni.

Les falles del Pirineu

La darrera incorporació al catàleg de la UNESCO reconeix un nou element, compartit entre Catalunya, Andorra, l'Aragó i França. Aquesta festa relacionada amb el solstici d'estiu ha estat objecte d'estudi del museu des dels seus orígens, quan Ramon Violant va dur de Durro, a la Vall de Boí, una falla o torxa com les que es fan descendir des d'una muntanya propera fins al poble. Aquesta peça forma part de l'exposició El Sagrat, el Profà i la Festa


Per participar en la celebració d'aquest reconeixement, s'ha instal·lat una altra falla, procedent d'Isil, a la Vall d'Àneu. La podeu veure al vestíbul del museu.

Icon

Museu Etnològic i de Cultures del Món

Comparteix-la! Facebook Twitter Whatsapp