Inici / Llistat notícies / El Goethe Institut organitza al Museu Etnològic unes jornades dedicades a les empremtes del colonialisme

El Goethe Institut organitza al Museu Etnològic unes jornades dedicades a les empremtes del colonialisme

08OCT.2019

Quins elements que recorden el passat colonial es conserven en ciutats com Barcelona? Què se n'hauria de fer? Són només algunes de les preguntes que es plantejaran durant unes jornades de treball que organitza del 23 al 25 d'octubre el Goethe Institut i que tenen com a escenari la seu Montcada del Museu Etnològic i de Cultures del Món de Barcelona.

Les jornades que planteja el Goethe Institut encaixen perfectament amb la línia d'exposicions i programes de recerca que impulsa el mateix Museu Etnològic i de Cultures del Món i que tenen el seu propi espai físic en la seu del carrer Montcada, 12, sota el títol Memòries incòmodes. El centre ha proposat en diverses ocasions en els últims anys iniciatives adreçades a explorar la història colonial d’Espanya en la ciutat de Barcelona. Es tracta de presentar, des d'una perspectiva autocrítica, la relació entre Barcelona i les colònies que va tenir Espanya en altres temps. Ikunde. Barcelona, metròpoli colonial, i Ifni. La mili africana dels catalans són dues de les exposicions dedicades al tema que s'han fet al museu.

Igual que Barcelona, diverses ciutats italianes, franceses, belgues o portugueses es pregunten avui com tractar els vestigis del seu passat colonial. A moltes d'aquestes ciutats, com a Barcelona, hi té presència el Goethe Institut, que mira en un seguit d'iniciatives culturals, de fer palès el passat colonial que compartien aquests països, ja que tots van tenir colònies a l’Àfrica.

D'aquí que organitzin una trobada en la qual, durant dos dies, parlaran del tema amb experts en colonialisme, entre altres matèries. La inauguració serà al Born Centre de Cultura i Memòria el dimecres, 23 d'octubre..

L'endemà, dijous, 24 d'octubre, les dependències del carrer de Montcada del museu acolliran la primera jornada de la trobada, presentada per Josep Fornés, director del centre. Tallers i rutes pels vestigis colonials de la ciutat a càrrec d'antropòlegs del prestigi de Gustavo Nerín que formen part de la programació.

Durant la jornada de dijous i la de divendres, quan es tancarà la cita, es debatrà com haurien de tractar les ciutats modernes les empremtes del seu passat colonial. S'han d'eliminar? S'han de contextualitzar? També, però, es debatrà de quina manera els artistes poden actuar sobre aquests vestigis i empremtes, intervenint-los i movent a reflexions sobre el tema. És el que fan per exemple, la parella artística formada per Txalo Toloza i Laida Azkona, que són residents del Museu Etnològic i de Cultures del Món, on treballen sovint en projectes relacionats amb el colonialisme. Ells oferiran, una performance sobre el tema que serà una de les últimes cites de les jornades abans de la xerrada en la qual es presentaran les conclusions de la trobada.

Icon

Museu Etnològic i de Cultures del Món

Comparteix-la! Facebook Twitter Whatsapp