Inici / Llistat notícies / El cos i els rituals, protagonistes d'una nova edició de 'Doc's Noctàmbuls'

El cos i els rituals, protagonistes d'una nova edició de 'Doc's Noctàmbuls'

19JUN2020

ATENCIÓ: Atesa la situació sanitària, ens veiem obligats a cancel·lar la sessió del 'Doc's Noctàmbuls' del 17 de juliol als Jardins de Laribal, a tocar de la seu Parc Montjuïc del Museu Etnològic i de Cultures del Món.​

Del 3 al 24 de juliol, tots dos inclosos, els divendres a la nit teniu una cita a la xarxa amb el Museu Etnològic i de Cultures del Món. Comença una nova edició del cicle de cinema i etnologia Doc's Noctàmbuls que, enguany, en sintonia amb el moment que vivim, ens parla de cos, d'imatge i de rituals.

Cos i ritual són dos conceptes especialment importants en el món de l'antropologia i, en el context de pandèmia en què vivim immersos en els últims temps, la seva importància s'ha fet encara més evident, precisament perquè el confinament i les mesures de distanciament social que hem adoptat per tal de protegir-nos impedeixen el contacte entre cossos i transformen fins i tot les trobades cara a cara en la vida real i la manera com projectem la nostra imatge. Així ens explica Roger Canals, antropòleg, comissari del cicle d'enguany i creador dels dos documentals de la primera sessió, quina serà la temàtica en què se centrarà aquesta cinquena edició del Doc'sNoctàmbuls. Ha canviat la manera com ens saludem, els hàbits de desplaçament... Ha canviat, en definitiva, la manera com utilitzem els nostres cossos. I també han canviat radicalment aquelles fórmules rituals que ens servien per reforçar llaços socials i per crear-ne de nous. Com són els rituals en la nova situació?

Comissariat per Roger Canals, doctor en Antropologia Social i Cultural, amb especialitat en Antropologia Visual, el cicle de cinema dels divendres al vespre ens convida a reflexionar sobre aquestes qüestions en mostrar-nos els usos i significats del cos i el ritual en diverses societats del món. Veniu i mireu-vos el món amb l'ajuda d'un seguit d'antropòlegs i cineastes contemporanis que exploren en les seves obres les relacions entre els cossos, les imatges i el món dels esperits en diferents contextos socials i culturals Perquè mirar els altres és una molt bona manera de repensar-nos a nosaltres mateixos.

 

INFORMACIÓ IMPORTANT:

Tot i que la situació actual és de normalitat sanitària, seguirem mantenint les següents mesures de prevenció:

- Aforament limitat a 50  persones.
- Cal fer inscripció prèvia telefonant al número 932562300. L'accés al recinte de projecció serà per rigorós ordre d’inscripció.
- Les taules es reservaran per ordre d'inscripció. En cas de no tenir taula, es podrà ocupar l'espai disposat amb cadires dins del recinte.
- Queda suspès el servei de foodtruck, però estarà permés portar beguda i  menjar si es desitja.
- La mascareta no  es obligatòria en  el  interior  del  recinte sempre que es mantinguin les distancies preventives de seguretat que són 2 metres entre taules i cadires. 
- Es disposarà d'un dispensador de líquid hidroalcohòlic a l'entrada.
- En  acabar  la projecció es sortirà per un  punt  diferent al  d'entrada on hi  haurà papereres perquè es depositin  les deixalles.

 

Divendres, 3 de juliol, a les 20:00 h

Els caçadors d’ombres

de Roger Canals

Any: 2019

Durada: 70 minuts

 

Versió original amb subtítols en català

A la Guinea Bissau dels anys 80 va néixer un moviment de caràcter profètic que es va desenvolupar en el si de l'ètnia balanta. S'autodenominen “Kyangyang”, un terme que significa "les ombres" i realitzen rituals de divinació i de guariment, sovint amb episodis de possessió espiritual, a més de fer servir l'escriptura amb finalitats profètiques. Aquest film constitueix una exploració poètica i íntima de l'univers religiós dels Kyangyang i la relació que manté amb les creences catòliques, evangèliques i islàmiques.

 

El vent i les paraules

de Roger Canals

Any: 2019

Durada: 11 minuts

Versió original en català

Què vol dir filmar “els altres”? Quins problemes ètics i estètics implica aquest  exercici? El mateix director d'Els caçadors d'ombres firma un breu assaig visual de caràcter reflexiu i experimental en el qual reflexiona sobre les relacions entre cinema i antropologia.

 

Divendres, 10  de juliol, a les 20:00 h

Carmen

d'Olatz González Abrisketa

Any: 2011

Durada: 4 minuts

Versió original en castellà

Un mitjó negre, fil blanc, una agulla, un didal i una súplica que es formula en una barreja de llatí i basc i que vol dir alguna cosa així com "Santitum, dissol la vena, posa la vena al seu lloc”. Repetiu-ho tres vegades tal com us mostra aquest curt i potser curareu un esquinç. Una antropòloga de Bilbao ens mostra gràcies al cinema un dels rituals curatius que perviuen al País Basc. La protagonista és la Carmen, responsable d'una pràctica màgica que s’ha anat transmetent de dona a dona durant generacions.

 

 

Descending with angels

de Christian Suhr

Any: 2013

Durada: 75 minuts

Versió original en àrab, amb subtítols en anglès 

Una reflexió íntima, crítica i rigorosa sobre el concepte de “malaltia” i sobre la institució mèdica occidental a partir de dues solucions culturalment ben diferents d'un mateix problema. Exorcisme islàmic o medicació psicotròpica? Un film que va obtenir el premi al Millor llargmetratge documental al Festival de cinema independent de Berlín l'any 2015 i l'Special Student Film Award al  Festival Internacional de Cinema Etnogràfic de Göttingen l'any 2014.

 

Divendres, 17 de juliol, a les 20:00 h 

ATENCIÓ: Atesa la situació sanitària, ens veiem obligats a cancel·lar la sessió del 'Doc's Noctàmbuls' del 17 de juliol als Jardins de Laribal, a tocar de la seu Parc Montjuïc del Museu Etnològic i de Cultures del Món.​

Dansa dels esperits

de Ricardo Íscar

Any: 2012

Durada: 78 minuts

 

Versió original amb subtítols en català

Per als evuzok (Camerun)  hi ha dos tipus de malalties: les "naturals" i les causades per la bruixeria. Aquesta és la història de Mba Owona, el remeier que s'ocupa de les malalties provinents del món de la nit. La dansa dels esperits és el principal ritual de guariment que fa servir.

 

Divendres, 24 de juliol, a les 20:00 h

L’épaisseur des murs

de Federico Varrasso

Any: 2011

Durada: 32 minuts

 

Versió original en francès haitià amb subtítols en anglès 

Un viatge al cor d'un barri de Port-au-Prince, la capital  d’Haití. Allà trobarem la "casa" del vudú Jean-Max. La  bellesa efímera i exuberant dels llocs rituals i del viatge religiós, en un film que reflecteix la força cultural de la societat haitiana.

 

El muerto hace al santo

de Belén Maldonado

Any: 2015

Durada: 52:23 minuts

 

Versió original en castellà amb subtítols en castellà

Com es viu la religiositat en un poble costaner de l'occident de Cuba com ara Bahia Honda? Aquesta és una història de sucre i mel, de tambors i parenostres, de música per als vius i per als morts. Nelly, Ofrany, Emelina i Els Maginitos ens ensenyen la màgia del rom i el tabac, de la ceiba i de la mar, amb referències oníriques expressades través dels seus propis cossos.

Icon

Museu Etnològic i de Cultures del Món

Comparteix-la! Facebook Twitter Whatsapp