18FEBR.2016

El Museu Etnològic de Barcelona, a la seva seu del Museu de Cultures del Món del carrer Montcada, acollirà el projecte de treball Diàlegs amb Àfrica. Dirigit pels investigadors del departament d’Antropologia Cultural de la Universitat de Barcelona Gemma Celigueta i Gabriel Izard, i emmarcat en l'activitat “Connectant diàspores d’objectes i persones” que el Museu de Cultures del Món organitza com a membre del projecte europeu SWICH (Sharing a World of Inclusion, Creativity and Heritage), Diàlegs amb Àfrica té com a objectiu desenvolupar un diàleg entre africans i africanes residents a Catalunya i el museu, tot utilitzant les relacions entre objectes de les col·leccions africanes del Museu Etnòlogic de Barcelona i el Museu de Cultures del Món d'una banda, i objectes personals evocadors de les terres d’origen dels participants de l'altra.

Amb aquesta finalitat, es crearan tres grups focals de treball a partir d’un criteri geogràfic i cultural (un grup del Marroc, un d’Àfrica Occidental i un d’Àfrica Central) integrats per membres d’associacions i persones de diferents professions dels col·lectius, a més de membres de l'equip dels museus. L'objectiu d'aquests grups, que es duran a terme els mesos de febrer i març de 2016, és el de compartir idees i experiències sobre les representacions i memòries d’Àfrica a partir dels objectes personals i els objectes de les col·leccions municipals.

Consulteu la notícia de "Connectant diàspores d’objectes i persones" al lloc web de SWICH.

Objectius generals del projecte

   ˃ Detectar les inquietuds i sensibilitats de les tres comunitats col·laboradores africanes escollides al voltant de les col·leccions del museu i la representació de            la seva cultura.
   ˃ Reflexionar col·lectivament al voltant de les representacions, idees i memòries d’Àfrica a partir dels objectes personals i els objectes del museu.
   ˃ Fomentar el diàleg entre el museu i les comunitats a través dels objectes.
   ˃ Fomentar el vincle de les comunitats amb la ciutat i les seves institucions, creant així un espai conjunt de reflexió i memòria.

Metodologia

   ˃ Treball de camp amb els col·lectius de les tres àrees geogràfic-culturals (entrevistes, converses, visites a les seus de les associacions, fotografies).
   ˃ Reunions de treball amb l’equip del museu.
   ˃ Recerca documental.
   ˃ Grups focals de treball formats per participants d’associacions i persones de diferents professions de cada col·lectius, a més de membres de l'equip del                      museu (amb una petita introducció prèvia al museu):

   1.  Dijous, 18 de febrer. Grup Marroc.
   2.  Dijous, 25 de febrer. Grup Àfrica Occidental.
   3.  Dijous, 3 de març. Grup Àfrica Central.

Switch logo

 

Icon

Museu Etnològic i de Cultures del Món

Comparteix-la! Facebook Twitter Whatsapp