Inici / Llistat notícies / Dia de Muertos a l'Etnològic

Dia de Muertos a l'Etnològic

26OCT.2015

Per celebrar aquest 2015 el dia de Tots Sants, el Museu Etnològic viurà un Dia de Muertos mexicà amb la col·laboració de l'associació MEXCAT i el contes de Martha Escudero.

A partir de les 11 del matí del dia 1 de novembre, l'Associació Cultural Mexicano Catalana (MEXCAT) instal·larà un altar de muertos, l'element central de les celebracions en record dels difunts a Mèxic, dedicat al poeta, educador i museòleg d'origen català Carlos Pellicer. També es comptarà amb la presència de la cantant Yekina Pavón, que presentarà alguns temes del seu darrer disc Así es Tabasco, un treball dedicat a l'estat mexicà d'on és originària.

La narradora Martha Escudero presentarà, a les 12 del migdia, els Cuentos de la Calavera Catrina, un repertori de contes tradicionals i d'autor al voltant del Dia de Muertos mexicà.

 

El Dia de Muertos

El dia de Tots Sants, i la nit que el precedeix, es manifesta en diferents tradicions arreu del món. L'arribada de l'hivern s'associa a la Mort i el culte als difunts, al record i l'homenatge de les persones estimades que ja no hi són. A Catalunya conviuen la tradicional Castanyada amb el Halloween, tradició anglosaxona d'origen celta -All Hallows' Eve, literalment vigília de Tots Sants- que ens ha arribat a través de l'Amèrica del Nord amb la incorporació d'un producte originari del Nou Món com és la carbassa.

Un altre exemple de barreja de cultures i sincretisme religiós és el Dia de Muertos mexicà, on es produeix un mestissatge entre les tradicions dels colonitzadors europeus i catòlics i les creences dels pobles colonitzats. La celebració del Dia de Muertos és una festa on es balla i es menja tot recordant els difunts. Una de les persones il·lustres que ens han deixat enguany i que podem recordar en forma d'homenatge és l'escriptor uruguaià Eduardo Galeano. Al voltant de la relació dels mexicans amb la mort, ens deixava aquestes paraules:

El pueblo mexicano tiene la costumbre de comer la muerte, esqueleto de azúcar o chocolate chorreando caramelo de colores, y además de comerla la canta y la baila y la bebe y la duerme. Por burlarse del poder y del dinero, a veces el pueblo viste a la muerte con monóculo y levita, charreteras y medallas, pero el pueblo la prefiere desnuda de todo ropaje, sabrosona, borrachita, y con ella marcha del brazo en parranda corrida.

 

Altar de Muertos

Un dels elements centrals de la celebració de Tots Sants a Mèxic és la instal·lació d'un altar, una taula guarnida on es disposen diferents elements com fruita, sal, flors o espelmes, a més d'objectes i fotografies que recorden la persona o persones difuntes que es volen homenatjar. Es tracta d'un ritual festiu, i els nens i nenes podran participar en la preparació dels guarniments, a partir de les 11 del matí. Els visitants també poden contribuir dipositant petits objectes en record de les seves persones estimades.

L'associació MEXCAT proposa dedicar l'altar que s'instal·larà al vestíbul del museu a Carlos Pellicer (1897 1977). Aquesta personalitat, nascut a Villahermosa, capital de l'estat de Tabasco, al sudest mexicà, va destacar com a escriptor i poeta. La seva implicació en l'ensenyament i l'alfabetització de les classes populars, així com els esdeveniments als voltant de la Revolució Mexicana, el van dur a participar en política, defensant posicions progressistes en favor de les classes treballadores. Al llarg de la seva vida va col·leccionar peces d'art prehispànic, i va treballar en la remodelació del Museo de Tabasco i la fundació de Museo Nacional de Antropología, un dels principals referents dels museu etnològics d'Amèrica Llatina i del Món.

 

Cuentos de la Calavera Catrina

Per apropar-nos a la manera com es viu la mort a l'Amèrica Central, el dia 1 de novembre podrem gaudir a l'Etnològic d'una sessió de contes de la narradora Martha Escudero. Coneixerem històries que poden fer por, però també històries tendres i còmiques on la Mort és un personatge més que està subjecte a les contingències i sentiments propis dels humans.

La sessió du el títol de Cuentos de la Calavera Catrina i fa referència a una de les representacions més populars de la Mort: un esquelet somrient -com tots els esquelets- abillat amb un barret de plomes. Aquesta figura va ser creada pel caricaturista José Guadalupe Posada, i el nom amb el que la coneixem es deu al pintor Diego Rivera, que la va plasmar en un dels seus famosos murals.

La caracterització de la mort com un esquelet no és un tret exclusiu de la cultura mexicana, però és allà on està present en un major número d'expressions, des de dolços fins a figures fetes de paper, les calacas, com la que podem veure al mur de la exposició estable de l'Etnològic.

 

Martha Escudero

Martha Escudero porta més de vint anys dedicant-se a la narració Oral. És fundadora de l'Associació de Narradores i Narradors de Catalunya i programadora del cicle Contes i Cuentos al Harlem Jazz Club des de 1997. A més d'explicar i adaptar contes, que han aparegut en llibres, revistes i CDs, ha publicat articles de reflexió sobre el fet narratiu i ha format altres narradors en els diferents aspectes de l'ofici dels contes.

Icon

Museu Etnològic i de Cultures del Món

Comparteix-la! Facebook Twitter Whatsapp