Inici / Llistat notícies / De la fusta a la paraula: cicle de conferències sobre el 'Llibre de passanties dels mestres fusters'

De la fusta a la paraula: cicle de conferències sobre el 'Llibre de passanties dels mestres fusters'

09OCT.2018

Estudiosos i professionals de camps diversos ens parlaran sobre com es treballava a la fusta i com era la feina dels fusters a la Barcelona de fa més de dos-cents anys. I és que la fusta es fa paraula en un cicle de conferències que s'organitza coincidint amb l'exposició dedicada al Llibre de passanties dels mestres fusters començant en lo any 1778 que es pot veure aquests dies a la Vitrina de l’equipament del carrer de Montcada del Museu Etnològic i de Cultures del Món.

Les conferències s'organitzen cada dimarts, des del 6 de novembre a l'11 de desembre, i fan referència a la recuperació i restauració d'aquest volum, un llibre de gran format de 222 pàgines que recull les propostes d'exàmens i proves que havien de superar els aspirants a mestre fuster a Barcelona entre el 1778 i el 1820. Les propostes d'examen i els dibuixos que contenen ens parlen de manera ben eloqüent sobre la formació que s'exigia als qui volien exercir l’ofici com a mestres i sobre les feines que se'ls demanava que fessin.

Les xerrades arrencaran el 6 de novembre, quan la comissària de l'exposició i presidenta de l'Associació per a l’Estudi del Moble, Mónica Piera, parlarà sobre el redescobriment, l'any 2014, del Llibre de passanties de la Confraria de mestres fusters de Barcelona i la importància que té en el coneixement de la Barcelona de finals del segle XVIII. El mateix dia, dos dels col·laboradors en la recerca sobre el llibre, Roser Insenser i José María Juncadella pronunciaran la conferència L’examen de passanties. De la pregunta a la resposta.

La setmana següent, dimarts, 13 de novembre, serà el torn del doctor en enginyeria industrial i historiador de la tècnica Francesc Barca que, a Els enginys i les màquines amb fusta de l’època preindustrial ens explicarà el paper dels fusters en la construcció de la maquinària que s'utilitzava abans de la Revolució Industrial. De la mateixa manera, una setmana més tard, el dimarts, 20 de novembre, el professor de l'Escola Politècnica Superior d’Edificació de Barcelona de la Universitat Politècnica Ramon Graus farà referència a la feina dels fusters en les construccions arquitectòniques de fa dos segles.

El dimarts, 27 de novembre, la mateixa Mónica Piera repassarà les Decoracions i mobles presents al Llibre de Passanties, mentre que el 4 de desembre, Joan Vallvé, Primer Prohom de la Confraria de Fusters de Barcelona, i Salvador Ordóñez, coordinador general del Gremi Fusta i Moble, repassaran la formació dels fusters d'ahir a avui, a la xerrada De l’examen de passanties a la formació actual.

La darrera sessió del cicle, el dimarts, 11 de desembre, inclourà una visita a l'exposició amb la mateixa Mónica Piera, una conferència sobre el Procés de restauració del llibre de passanties a càrrec de Carme Balliu, coordinadora de l’especialitat de Document, obra gràfica i fotografia del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya i, finalment, la presentació per part de la directora Rosa Maria Jiménez, del número 27 de la revista Estudi del Moble.


Cicle de conferències 'El llibre de passanties dels fusters. Treballar la fusta a la Barcelona de 1778'

Dates: Dimarts dies 6, 13, 20 i 27 de novembre i 4 i 11 de desembre

Horaris: 19 h

Espai: Museu Etnològic i de Cultures del Món-Montcada

Preu: Entrada lliure

Icon

Museu Etnològic i de Cultures del Món

Comparteix-la! Facebook Twitter Whatsapp