Inici / Llistat notícies / Darrers dies per visitar les exposicions temporals

Darrers dies per visitar les exposicions temporals

04JUL.2016

Darrers dies per visitar les exposicions temporalsFins al diumenge 22 de maig teniu l'oportunitat de visitar les dues exposicions temporals amb què es va re-inaugurar l'Etnològic, Terra de canterers i El Sagrat, el Profà i la Festa. Són dues mostres excepcionals per aproximar-se a les col·leccions del museu i a l'etnografia catalana. Ambdues es poden visitar amb la mateixa entrada que dóna accés a l'exposició estable i la reserva visitable, i són la darrera ocasió en que es podrà veure les vitrines originals amb que es va inaugurar l'actual edifici, l'any 1973.

El drac de Sant Josep de Calassanç, realitzat per Domènec Umbert per aquesta agrupació de geganters del barri del Camp de l'Arpa, dóna la benvinguda a la quarta planta del museu i anuncia la temàtica de la primera de les exposicions temporals. El Sagrat, el Profà i la Festa. Comissariada per la professora d'antropologia Josefina Roma, ens proposa un recorregut pel cicle festiu anual dels Països Catalans, tot reflexionant sobre els orígens religiosos d'aquestes celebracions i la seva vigència actual, molt més secularitzada.

Darrers dies per visitar les exposicions temporalsAl llarg de les vitrines es poden reconèixer les festivitats més populars junt amb altres que es troben en retrocés, i en tots els casos en ofereixen l'oportunitat de veure objecte únics d'un gran interès etnogràfic, però també històric, com un estendard de carnaval de Barcelona de finals del segle XIX, una gualdrapa de la processó de Corpus del segle XVII, o un llarg fris procedent de l'església del Pi on es representa la processó de Dijous Sant a principis del segle XIX. Dins la mostra també es pot gaudir de la pinacoteca de l'Etnològic.

L'altre temporal, que es troba a la mateixa planta, és Terra de canterers, una mostra de terrissa popular dels Països Catalans i la Mediterrània occidental, on es repassen els diferents usos que s'ha donat a aquest versàtil material abans de ser desplaçat, durant el segle XX, per altres productes d'origen industrial.

L'exposició, a més de posar en valor objectes recol·lectats pel museu des del seu origen, ret tribut als artesans que conserven aquest ofici ancestral, revisitant tres centres canterers que havien estat documentats pels professionals de la institució en els anys 40. Peces contemporànies procedents de Benissanet (Terres de l'Ebre), Agost (Alacant) i Pòrtol (Mallorca) es complementen amb audiovisuals que mostren la tasca que s'hi du a terme i les reflexions dels mestres canterers sobre la seva professió i els canvis que ha experimentat.

Així doncs, recordeu que a partir del dia 23 de maig, la quarta planta de la seu de Montjuïc romandrà tancada per dur-hi a terme una reforma que desmantellarà les vitrines per deixar pas a una museografia més contemporània, diàfana i accessible, inspirada en l'actual exposició estable. La nova instal·lació s'estrenarà amb una exposició temporal prevista per a finals d’any 2016.

Icon

Museu Etnològic i de Cultures del Món

Comparteix-la! Facebook Twitter Whatsapp