Inici / Llistat notícies / Cicle de conferències 'Els forns d'oli de ginebre'

Cicle de conferències 'Els forns d'oli de ginebre'

12JUL.2019

La gran concentració de forns de producció d'oli de ginebre conservats a Riba-roja d'Ebre, amb setze forns existents en bon estat de conservació, converteix aquest poble de la Ribera d'Ebre en el municipi més ric d’Espanya en aquest tipus de construccions de pedra seca. Els forns servien per extreure de la fusta de càdec un oli amb propietats cicatritzants, antisèptiques i fungicides, que era emprat des de temps remots per crear productes higiènics i per guarir malalties, sobretot del bestiar però també humanes.

L’abundància de càdec i aquestes propietats de l’oli que se n’extreia van propiciar el naixement d’una autèntica indústria de l’època preindustrial a Riba-roja d’Ebre, ben documentada des del segle XVII. El producte era transportat pel riu Ebre i, sobretot, a través de camins en direcció als Pirineus, principal regió compradora de l’oli, atesa la seva riquesa en bestiar.

Aquest cicle de conferències ens ajudarà a entendre millor aquest valuós patrimoni etnogràfic i arquitectònic, des de les característiques del càdec i de l’oli de ginebre al seu procés d’extracció, passant pels mètodes de construcció i funcionament dels forns fins a arribar als usos actuals del producte.

Dates: dijous 18 i 25 de juliol de 2019; dijous 12, 19 i 26 de setembre de 2019.
Horari: 19 h (excepte el 18 de juliol, que serà a les 18 h).
Lloc: Museu Etnològic i de Cultures del Món–Montcada. C/ Montcada, 12. 08003, Barcelona.
Preu: gratuït.
Organitza: Museu Etnològic i de Cultures del Món.
Col·labora: Amics de Riba-roja d’Ebre.
Inscripció: hom recomana inscripció prèvia a: reservesmeb@bn.cat 

 

 

PROGRAMACIÓ

Dijous, 18 de juliol de 2019, 18 h

Presentació del llibre Els forns d'oli de ginebre. Una indústria a Riba-roja d'Ebre.

Amb Judit Vidal, autora del llibre.

 

Dijous, 25 de juliol de 2019, 19 h

Riba-roja d'Ebre: un poble, un territori, una història, una cultura.

Amb Daniel Piñol, de la Universitat de Barcelona (Dept. d'Història i Arqueologia).

Aquesta conferència tractarà sobre el poble de Riba-roja d'Ebre des de quatre òptiques diferents però relacionades entre elles. En els quatre eixos sobre els que versarà la conferència es parlarà sobre els elements que donen forma al poble (habitatges, urbanisme...); les relacions del poble amb el territori al llarg del temps, incloent característiques físiques del terreny i la importància del riu; la història del poble; i, per acabar, aquells elements culturals que configuren una identitat pròpia. Aquesta conferència servirà per contextualitzar l'exposició sobre els forns d'oli de ginebre.

 

Dijous, 12 de setembre de 2019, 19 h

Una visió tridimensional dels forns d'oli de ginebre.

A càrrec de Sergio Coll, Agustí Costa i Cèlia Mallafré, de la Universitat Rovira i Virgili (Escola d'Arquitectura de Reus).

La tecnologia permet registrar i analitzar el patrimoni de forma molt precisa mitjançant eines que fins fa uns anys no es tenien a l'abast. La fotogrametria i l'escaneig làser permeten obtenir models tridimensionals dels elements d'estudi amb una precisió sense precedents. Aquestes dues eines s'han aplicat als forns d'oli de ginebre amb l'objectiu de registrar, estudiar, conservar i difondre el patrimoni que representen al llarg del terme de Riba-roja d'Ebre.

 

Dijous, 19 de setembre de 2019, 19 h

Oli de ginebre: producció i aplicacions.

Amb Francesc Roma, geògraf, membre dels Amics de Riba-roja d'Ebre.

Es parlarà sobre conceptes bàsics com els sistemes d'elaboració de l'oli de ginebre, tant domèstics com industrials; a banda de les diferents tipologies de forns existents.

 

Dijous, 26 de setembre de 2019, 19 h

Oli de càdec o miera: composició, activitat farmacològica i aplicacions.

A càrrec de Maria Dolors Gonzàlez, biòloga, membre dels Amics de Riba-roja d'Ebre.

L'estudi de les plantes medicinals és una saviesa mil·lenària que es va recuperant després d'un període de crisi que va començar al segle XIX amb la revolució industrial i l'aparició dels fàrmacs. 

Una d'aquestes plantes és el càdec (Juniperus oxycedrus L.). L'oli s'obté de la seva fusta, mitjançant un procés de destil·lació en sec, té nombroses aplicacions en els camps de la veterinària, cosmètica i aromateràpia principalment.

 

 

Icon

Museu Etnològic i de Cultures del Món

Comparteix-la! Facebook Twitter Whatsapp