Estratègia ciutat-port i Port Vell
El Port de Barcelona, des de l’aprovació l’any 1999 del Pla d’Utilització dels Espais del Port de Barcelona (PUEP), ha anat basculant la ubicació de les seves activitats logístiques i comercials cap al sud. Com a conseqüència, l’àmbit ciutat-port ja no es limita al Port Vell, sinó que s’amplia i estén, incloent-hi el Morrot, on es preveu el trasllat de l’estació ferroviària de mercaderies a l’antiga llera del riu Llobregat.
Davant d’aquesta situació, resulta necessari repensar l’estratègia conjunta per a l’àmbit ciutat-port, compartida amb l’Autoritat Portuària, i alineada amb la planificació global del litoral barceloní i amb el nou model urbà. L’àmbit ciutat-port ha de formar part del procés de regeneració sistèmica en el qual es troba immersa la ciutat de Barcelona. L’objectiu d’aquestes múltiples transformacions és consolidar una ciutat que fomenti la transició ecològica i que cuidi la vida quotidiana en totes les seves dimensions. Per tal d’aconseguir-ho, les actuacions responen bàsicament a tres estratègies: Naturalitzar la ciutat, fomentar la proximitat i assolir les fites a través de processos col·laboratius.
Què estem fent?
L’any 2020, la Gerència Urbanística Port Vell va presentar el seu propi pla d’acció, que recollia totes les actuacions i projectes previstos a l’àmbit del Port Vell per als propers cinc anys.
L’any 2022 s’ha redactat el document Estratègia Ciutat-Port, en el qual s’identifiquen els àmbits estratègics que necessiten ser repensats des de la perspectiva de la ciutat i es recullen els projectes estratègics que tracen un full de ruta compartit entre la Ciutat i el Port.