El Refugi 307: solidaritat per sobreviure
Visita al refugi antiaeri del Poble-sec, construït solidàriament pels veïns i veïnes del barri durant el període de la Guerra Civil. El combat per sobreviure exigí el desenvolupament d’una organització veïnal i un gran esforç institucional per tal de protegir la població civil dels bombardejos aeris a què l’excèrcit franquista va sotmetre la ciutat.
-Situar els esdeveniments històrics, previs, contemporanis i posteriors a la construcció del Refugi 307. Explicar les teories militars sobre el bombardeig de les ciutats després de la Primera Guerra Mundial i en temps de preparació d’una altra gran guerra internacional.
- Fer conèixer la història dels bombardeigs de Barcelona durant la Guerra Civil Espanyola: el bombardeig naval i la participació de les aviacions italiana i alemanya en els bombardejos aeris.
-Entendre l’impacte dels bombardejos sobre la població civil.
-Analitzar les característiques tècniques i constructives i el funcionament del Refugi 307.
-Conèixer aspectes de la vida quotidiana en un període d’excepció, com és el dels temps d’una guerra civil, a partir de fonts escrites, gràfiques i orals.
-Recerca d'aspectes de la vida quotidiana del passat, a partir d'informacions extretes de fonts primàries, prioritzant les fonts orals i d'arxiu, i secundàries. Elaboració i lectura de mapes històrics.
-Identificació dels elements bàsics de l'ordre polític i social de la primera meitat del segle XX, incidint en les lluites socials i els conflictes bèl•lics. Caracterització d'aspectes relatius a la situació històrica de Catalunya i Espanya, en especial, durant la II República i la Guerra civil.
-Localització en el temps i en l'espai dels processos, estructures i esdeveniments més rellevants de la història de Catalunya i Espanya, contrastant críticament algunes interpretacions historiogràfiques sobre un fenomen o procés. Identificació de continuïtats, canvis i retrocessos, així com de les relacions de simultaneïtat en la successió dels fets d'un mateix període històric.
-Identificació de les causes de la sublevació militar de 1936 i de les fases principals de la Guerra Civil. Descripció i anàlisi de l'evolució política i de la repressió social i ideològica a les rereguardes dels dos bàndols. Establiment de relacions amb la situació internacional.
-Anàlisi de la situació de la Generalitat republicana durant la guerra i de la població civil. Explicació argumentada del desenllaç de la guerra i de les conseqüències del conflicte per mitjà del contrast crític de diverses fonts.
-Exterior del Refugi 307, davant dels plafons expositius: l’aviació i el setge aeri durant la Guerra Civil, l’organització del Servei de Defensa Passiva, l’estratègia de defensa activa de la ciutat.
-Accés al Refugi 307: els accessos als refugis en relació a la tipologia d’armanent.
-Interior del Refugi 307: lavabos i galeria dels bancs (tècniques constructives dels refugis); galeria del cartell (normes d’ús del refugi); la cisterna (els serveis del refugi); la infermeria (la salut en temps de guerra); la sala d’expansió del nens (la guerra i els infants); la xemeneia (els usos posteriors del refugi, el barraquisme durant la postguerra).
Tipologia d’activitat:
visita
Nivell recomanat:
ESO i batxillerat
Punt de trobada:
MUHBA Refugi 307
Període històric:
època contemporània
Durada:
1h 30 min aproximadament
Preu:
80 euros (Preu grup. Inclou fins a 25 alumnes màxim)
Informació i reserves:
Adreça electrònica: reservesmuhba@bcn.cat
Tel.: 93256 21 22. Fax: 93 268 04 54
Horari d’atenció: de dilluns a divendres, de 10 a 14 h i de 16 a 19 h.