Toros: imatge i culte a la Mediterrània Antiga
Tercera exposició del cicle Mediterraneum, que tenia com a objectiu promoure una reflexio sobre la Mediterrània com a marc històric i espai de contacte cultural en el que s'han succeït civilitacions i cultures en constant interacció.
La representació del toro és constant en les principals cultures antigues de la Mediterrània. Déus en forma de toro, simbolitzats o acompanyats per un toro -Baal, Mitra-, o metamorfosats en toro -Zeus, Dionís, Júpiter, Heliopolità-, apareixen en les principals religions antigues. Ofrenes en forma de otro o de gerres que evoquen la seva figura, amulets, estatuetes, exvots (lligats potser a la fertilitat i a la iniciació), són comuns i abundants.
La mostra ideada pel Museu d'Història de la Ciutat va aplegar més de dues-centes peces procedents de trenta-cinc museus d'arreu del món que recollien les diferents representacions iconogràfiques del toro en les cultures mediterrànies, des de la prehistòria fins al món romà. Imatges de toros lliures d'atributs i figures de personatges, estatuetes que il.lustren escenes mítiques protagonitzades per toros (el rapte d'Europa, el Minotaure) i imatges sagrades en les quals una divinitat apareix unida íntimament al seu emblema animal, les quals exemplifiquen i aprofundeixen en la càrrega simbòlica d'aquest animal.
INFORMACIÓ COMPLEMENTÀRIA
Llibre 'Toros. Imatge i culte a la Mediterrània antiga'
Dates
Lloc
Periode Històric
Format
Informació i reserves
Per a qualsevol altra informació: 93 256 21 22 (de dilluns a divendres feiners, de 10 a 14 i de 16 a 19 h).
informaciomuhba@bcn.cat
Instagram del MUHBA
Facebook del MUHBA
Canal YouTube del MUHBA