L'entrevista: Biciclot

..
14/11/2023 - 09:05 h - Emergència climàtica Ajuntament de Barcelona

“Després de més de trenta anys en actiu, podem dir molt orgulloses que formem part d’una xarxa potent, compromesa i activa en la missió de transformar la societat”, Erika Laguillo, sòcia treballadora de Biciclot.

Biciclot és una cooperativa d’iniciativa social sense ànim de lucre amb més de trenta anys d’experiència. La seva activitat com a projecte se centra en la promoció de la bicicleta com mitjà de transport ecològic, econòmic, saludable i per una mobilitat 100% sostenible.

Ho fan a través d’activitats de promoció de l’ús de la bicicleta i serveis de formació, amb l’objectiu d’apropar a la ciutadania eines i iniciatives per transformar-nos com a societat cap a models més amables, sostenibles i basats en principis com el compromís amb l’entorn, la sostenibilitat ambiental o la solidaritat social.

Quina és la raó de ser i quina aportació fa Biciclot a Barcelona?

Des de Biciclot treballem amb complicitat amb el territori, entitats socials i educatives administracions públiques i particulars de la nostra ciutat per poder oferir eines per aprendre a anar en bici i circular segur, formar-se en mecànica de la bicicleta i apropar un model de mobilitat sostenible a la ciutadania.

És per això, que creiem que la nostra tasca és molt important a una ciutat com Barcelona, la qual des de fa ja alguns anys aposta per la mobilitat sostenible i en especial la promoció de l’ús de la bicicleta amb la creació de carrils bici i entorns més pacificats, amables i amb una mirada on les persones estem al centre.

Com de rellevant és per vosaltres el fet de ser una cooperativa i apostar per l’economia circular?

Per nosaltres el model d’economia social amb compromís social, mediambiental i sostenible és imprescindible pel funcionament de la nostra cooperativa. Aquesta visió i manera d’entendre el món en què vivim i en el que ens agradaria viure són els nostres principis que ens mouen dia a dia per construir iniciatives amb valor i contribuir en aquesta transformació de la societat.

Apostem per l’economia circular, perquè creiem que és una eina molt valuosa per contribuir a la cura del medi ambient, de les persones i a una societat més justa. Per nosaltres treballar per un consum conscient és un dels valors primordials presents en tota la nostra activitat com a projecte. És per això que també ens dediquem a divulgar sobre la reutilització dels materials.

Un exemple és el nostre projecte de Bicicletes Rebiciclem: bicicletes recuperades, reutilitzades i amb un disseny únic. Amb aquestes bicicletes, aconseguim donar una segona vida a bicicletes en estat d’abandonament, alhora que impulsem un model de producció sostenible i socialment responsable.

També oferiu tallers i cursos de mecànica. A qui estan destinats aquests tallers?

Els nostres tallers i cursos estan oberts per tothom. Ens agrada acollir persones que tenen interès pel món de la bicicleta i volen contribuir a la nostra idea de canviar “El món a coop de pedal”. Oferim diferents tallers: des d’un de demostració mecànica, on es fa un petit tast de la mecànica de la bicicleta, fins a altres de mecànica més avançada. Qualsevol persona que vulgui iniciar-se o continuar en el seu aprenentatge trobarà el seu espai.

També impulsem la inserció sociolaboral de joves i adults a través de la nostra escola professional, realitzant diferents programes formatius en mecànica, reparació i manteniment de bicicletes o d’instructors/es en circulació ciclista.

Què és el Taller de Reparació BiciHub? Què ofereix i qui hi pot accedir?

El Taller d’Autoreparació del BiciHub és un espai de taller mecànic per la reparació i manteniment de la bicicleta, on la mateixa persona porta a terme la reparació amb el suport d’una persona mecànica. Es tracta d’un espai obert, compartit i social on tens a la teva disposició eines i materials, tant si vols fer un ús puntual com més regular a través d’una quota anual. Es troba a Can Picó  i en aquests moments és necessari demanar cita.

Una altra iniciativa és la de Bicibarris. En què consisteix?

Aquest és un projecte que portem a terme cada tardor gràcies a una subvenció de l’Ajuntament de Barcelona, per promoure activitats amb la bicicleta als diferents barris de la ciutat.

Els Bicibarris i les Rutes Climàtiques són una sèrie d’itineraris en bicicleta pels diferents districtes de la ciutat per conèixer pedalejant els nostres barris i la seva vinculació amb diferents temàtiques. Aquest any hem apostat per la temàtica científica amb la col·laboració de l’Associació Luciferases. A més, aquest any hem afegit la novetat de fer dues rutes familiars on els més petits de la casa podran escoltar un conte i fer un experiment científic relacionat amb la figura de la científica que coneixerem a cada ruta.

Quan i com vau conèixer B+S? Què us va fer participar-hi?

Biciclot fa anys que forma part de B+S com a entitat que aposta pels valors de sostenibilitat ambiental, econòmica i social i amb el compromís de sumar-nos amb les nostres iniciatives a les accions que s’estan portant a terme.

Ens hi vam adherir perquè compartim valors, missió i objectius al voltant de la cultura de la sostenibilitat. Com a entitat tenim la responsabilitat i el compromís de sumar-nos a aquest tipus de propostes per tal de crear sinergies i fer xarxa.

Heu encetat alguna iniciativa o projecte amb alguna altra entitat de la Xarxa B+S des que us hi vau incorporar?

Si, amb unes quantes! Escoles, centres, cooperatives, associacions, col·lectius… Biciclot apostem molt per la intercooperació, ja sigui en el desenvolupament de projectes en xarxa o amb la col·laboració entre entitats afins per portar a terme accions i iniciatives de manera conjunta. Després de més de trenta anys en actiu, podem dir molt orgulloses que formem part d’una xarxa potent, compromesa i activa en la missió de transformar la societat.

Què és el que més t’enorgulleix de la teva feina?

Formar part d’una entitat que lluita per fer del món un lloc millor des d’una perspectiva social, mediambiental i sostenible.

També és molt important per a mi tenir l’oportunitat, a través d’un projecte com Biciclot, de treballar per apropar a tothom aquesta visió de transformació cap a models de ciutats més democràtics, sostenibles i centrats en les persones.

Ens podries proposar una acció de millora en el present per arribar a un futur més sostenible?

Mou-te en bicicleta!